Становище относно реализирането на проект „Паметни плочи на дейци на културата на Панагюрище“, иска от Общински съвет- Панагюрище Ирина Ботева, председател на Инициативния комитет за изработване на паметните плочи

Становище относно реализирането на проект скулптурна композиция „Паметни плочи на дейци на културата на Панагюрище“ иска в писмо до Общински съвет и кмета на община Панагюрище Ирина Ботева, председател на Инициативния комитет за изработване на паметните плочи. Тя припомня, че с писмо от 04.08.2016 г. е представила за разглеждане пред местната власт идейния проект за скулптурна композиция „Паметни плочи на дейци на културата на Панагюрище”, получил подкрепата на експерти – архитекти и скулптори, съгласието на читалището за изграждане на мемориална стена,  решението и одобрението на експертния съвет, сформиран от архитекта на Община Панагюрище, както и за детайли около бъдещия проект. Необходимо е местният парламент също да даде съгласието си за реализирането на инициативата, тъй като предложената скулптурна композиция ще бъде поставена върху площ – общинска собственост пред южната фасада на читалище „Виделина-1865”. Повече от година по-късно, на писмото все още няма отговор и становище от Общински съвет – Панагюрище, пише Ботева. „Моля за Вашия отговор, за да може да продължим и успешно реализираме проекта, който ще отдаде заслуженото уважение и поклон към делото на деятелите. Така  имената и делата им ще останат трайно в паметта на поколенията”, пише председателят на Инициативния комитет за изработване на паметните плочи.

Припомняме, че през 2014 г. фондация „Цоцорков род” предприе инициатива за направа паметни плочи на заслужили дейци на културата на Панагюрище. Идеята беше приета с разбиране от кмета на Община Панагюрище, общински съветници, от всички културни институции в града ни, от известни личности на бизнеса и медиите.

Инициативният комитет разработи определени критерии, по които се събраха 80 предложения от обществеността, след което се избраха 24 бележити личности, които да намерят място в паметните плочи.

Идеята на Инициативния комитет паметните плочи да бъдат поставени на южната стена на Читалище „Виделина – 1865” бе приета със съгласие от Читалищното настоятелство. Поради лошото състояние на фасадата, проектът претърпя промяна и след обсъждане се прие проект за скулптурна композиция на скулптора Огнян Читаков, която се разполага в градинките пред южната фасада на читалището, както и на плочките пред градинките в непосредствена близост до тях. Инициативният комитет одобри идеята на талантливия скулптор композицията да се направи изцяло от естествени камъни – гранит, мрамор, варовик, в духа на една модерна естетика. Проектът за паметните плочи ще се впише въздействащо в прилежащата градска среда, като ще даде възможност на преминаващите да „общуват” с образите. Монументалните творби ще имат индивидуален почерк, освен това ще разчупят пространството там. Ще има и възможност за развитие на композицията в бъдеще – скулптурната композиция може да продължи в тревните площи пред сградата на ГУМ. Монументите ще съдържат кратка информация за личностите, а художник ще изрисува портретите върху гранитни плочи на 24-мата заслужили деятели на културата.
Място на паметните плочи намериха: Искрьо Мачев, Христо Докузанов, Атанас Сугарев, Стоян Кръстев – Керин, Михаил Савлеков, Лука Меченов, Делчо Карайлев, Руска Патърчанова, Иван Деянов, Цветан Панчовски, Лука Перфанов, Цветана Костуркова, Никола Радомиров, Лука Зумпалов, Лука Карайлев, Яко Милков, Димитър Цоцорков, Дойчо Бучаклиев, Делчо Радивчев, Евгений  Зумпалов, Недьо Горинов, Панчо Шопов, Стоян Власаков, Захари п. Георгиев Футеков.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn