Стартират Дни на духовността, посветени на будителството

За пета поредна година, в периода 18 октомври – 1 ноември 2018 година, Община Панагюрище организира Дни на духовността, посветени на будителството.

Дните на духовността ще бъдат наситени с множество събития, посветени на светли личности – книжовници, просветители, духовници, творци, общественици, борци за свобода, отдали живота си на свещената цел – да видят народа си събуден и свободен.

Дните на духовността ще стартират на 18 октомври 2018 година с поредица събития, посветени на 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов – първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

В 17:30 часа в Исторически музей-Панагюрище ще бъде открита Фотодокументална изложба „180 години от рождението на проф. Марин Дринов“.

На 19 и 20 октомври 2018 година в Панагюрище, родното място на проф. Марин Стоянов Дринов, ще се състои Международна научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”. Организатори на научния форум са Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, Българската академия на науките, Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, Института за исторически изследвания при БАН.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 19 октомври 2018 година в 13:00 часа в Исторически музей – Панагюрище.

Заявени за участие са 21 доклада и научни съобщения от учени и изследователи от различни научни институции и университети в България и Украйна.

На 19 октомври 2018 година, в голямата зала на Театър Дом-паметник от 18:00 часа, Юбилеен концерт ще представят възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“.

На 20 октомври 2018 година от 11:00 часа в родната къща на бележития български възрожденец проф. Марин Дринов ще се състои тържествената церемония по връчване на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. В градския парк, в 11:30 часа, пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към делото на именития панагюрец.

За втора поредна година Панагюрище ще е домакин на фестивала „Здравей, здраве“. Фестивалът ще се проведе на 20 и 21 октомври 2018 година в залите „Асарел“ и „Луда Яна“ на хотел „Каменград“. Събитието има за цел да популяризира здравословния начин на живот. Посетителите ще имат възможността да чуят лекции и да участват в практики на тема здраве, здравословен начин на живот и естествени методи за лечение. Началото на фестивала ще бъде поставено на 20 октомври 2018 година от 10:00 часа в зала „Луда Яна“ на хотел „Каменград“.

Дните на духовността, посветени на будителството продължават на 23 октомври 2018 година в Общинска библиотека „Стоян Дринов“, където в 17:30 часа ще бъде открита Фотоизложба, посветена на родената в панагюрския край оперна певица Елена Николай и на огромния й принос за развитието на световното оперно изкуство. Минути след това присъстващите ще имат възможността да се насладят на аудио прожекция с фотоси на оперетата „La Gioconda – Cremona’1934 година“, в която участва Елена Николай.

На 25 октомври 2018 година в камерната зала на Театър Дом-паметник от 16:00 часа ще се състои официалното награждаване на победителите и представяне на отличените мултимедийни презентации в ученическия конкурс „О, будители народни“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище.

На 26 октомври 2018 година от 17:30 часа в Народно читалище „Виделина–1865“ ще се състои „Литературен салон“ с представяне творчеството на Валери Иванов.

На 29 октомври 2018 година от 11:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи спектакъла за деца и юноши „Живата вода“.

„Живата вода” е приказна история за истината и лъжата, за змейове и хубавици, за чудеса и изпитания, за опасности, приключения, вярност и любов.

Автор и режисьор на спектакъла: Мариета Ангелова. Участват: Георги Райчев, Елена Азалова, Весела Петрова, Цветомир Черкезов, Димитър Митев, Тодор Тодоров.

Вечерта, от 19:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Малък градски театър „Зад канала“ гостува с постановката „Апартаментът“. Постановката пленява с комичното и тъжното в нея, както и с великолепния актьорски състав – Каталин Старейшинска, Владимир Зомбори, Даниел Цочев, Таня Пашанкова, Иван Петрушинов и Емил Котев.

В дните от 29 октомври – 1 ноември 2018 година, от 9:30 часа до 17:30 часа в Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци ще се проведат „Есенни дни на книгата, посветени на будителството“.

Дните на духовността, посветени на будителството продължават на 30 октомври 2018 година в Общинска библиотека „Стоян Дринов“, където от 17:30 часа ще бъде представена книгата „Камино: пътят към завръщането“ на Тихомир Иванов.

На 31 октомври 2018 година, в навечерието на Деня на народните будители,  факелно шествие „С пламъка на будителите“ ще освети Панагюрище. Факелното шествие ще тръгне по лъчове от всяко училище. Панагюрските ученици, с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината ще се съберат в 18:30 часа пред паметника на Павел Бобеков, където ще бъдат положени цветя и запален огъня на просветата, културата и духовността.

В голямата зала на Театър Дом-паметник в 19:00 часа ще започне премиерата на художествено-документалния филм „Българската княгиня“ /филм по проект „Независимата България“/.

В Деня на народните будители – 1 ноември, в 10:30 часа ще се проведе инициативата „С почит към будителите“. Ще отдадем почит към делото на нашите просветители, книжовници, революционери, изградили и съхранили духовните ценности на националното самосъзнание на българите. Сборни групи от училища, читалища и културни организации ще положат венци и цветя на паметниците в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

Във всички детски градини в община Панагюрище от 11:00 часа ще се проведе урок по родолюбие „Да се знае, да се помни…“.

Акция „Книга от мен за теб в Деня на будителите“, организирана от Общинския ученически парламент към ЦПЛР – Панагюрище и Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще започне от 11:00 часа в градския парк.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn