Стартира акция „Ваканция!

Започна традиционната акция „Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!“, съобщават от пресцентъра на МВР. Целта на започналата в цялата страна операция е ограничаване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия, при които жертви и пострадали са децата.

Кратката статистика сочи, че само за първите четири месеца на годината от пътни инциденти са загинали 11 деца до 17 г., 5 от които – като пешеходци, а други 4 като пътници. През този период ранените са 349, от които 160 като пешеходци, а 142 като пътници.

Според възрастова група:

– от 6 до 9 години – 4 загинали и 80 ранени;

– от 15 до 17 години – 3 загинали и 116 ранени;

– от 10 до 14 години – 3 загинали и 107 ранени;

– до 6 години – 1 загинал и 46 ранени.

Безпокойство буди фактът, че голяма част от загиналите и пострадали деца са били пешеходци. Запазва се и високото ниво на травматизъм поради неизползване на обезопасителни системи при превоз на деца в МПС, недостатъчен контрол на родителите над децата навън, както и заради агресивно поведение на водачите и неспазване на скоростните режими в населените места.

От пътна полиция припомнят, че използването на обезопасителни колани (особено на задните седалки), обезопасителни системи за деца и защитни каски от водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства е изключително важно за запазването на живота и здравето на водачите и пътниците.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn