Стартира национална АНТИСПИН кампания. Безплатно изследване за ХИВ/СПИН в областния град

За тринадесета година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания. Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ започва от днес и ще продължи до 15 септември 2016г.

През лятната АНТИСПИН кампания РЗИ-Пазарджик също ще изследва безплатно и доброволно за ХИВ/СПИН, съобщават от Здравната инспекция в Пазарджик. Всеки работен ден от 8,30 до 16,00 часа желаещите да проверят своя ХИВ статус чрез изследване с т. нар. „бърз тест” могат да посетят в удобно за тях време лабораторията в РЗИ Пазарджик – етаж 3. В рамките на кампанията се предоставят безплатно кондоми и здравно-информационни материали на посетителите на плувни басейни, минерални плажове и в центрове за социални услуги.

Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn