Стартира пререгистрация на читалищата към Агенцията по вписванията

104 читалища, които функционират в област Пазарджик, ще понесат санкции, ако не направят пререгистрация от Окръжния съд в Агенцията по вписванията. Срокът за пререгистрация е тригодишен и ще приключи до края на 2020 година. Дотогава Агенцията по вписванията ще поддържа регистър на нерегистрираните, както и на регистрираните. Регионалният център „Читалища”, съвместно с Областната администрация вече организира среща, на която бяха разяснени новите обстоятелства и промените, влизащи в сила от тази година.
Досега читалищата бяха регистрирани в съответните окръжни съдилища. Но този регистър вече е към Агенция по вписванията и се определя от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. За да продължат да функционират читалищата и да са юридически субекти, трябва да се пререгистрират както всички други юридически лица с нестопанска цел.
Реално за читалищата промените не са съществени и те продължават да функционират съобразно специалния Закон за народните читалища. Той ги определя като юридически лица с нестопанска цел. От тази година този вид правни субекти трябва да бъдат регистрирани в единен регистър с цялата си база данни – за историята на съответната организация, уставите, начините на финансиране, читалищно настоятелство и проверителна комисия. Дейността им продължава да се регулира от техния си закон. Нищо не се променя на практика, с изключение на това, че са публични по отношение на нещата, които изисква регистърът.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn