Старт на второто издание на „Детско полицейско управление“ и в Панагюрище

На официална церемония в актовата зала на Основно училище „Проф. Марин Дринов“, в присъствието на началника на Районното полицейско управление в Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков, на 8 октомври бе даден старт на проекта „Детско полицейско управление“, който ще се осъществява за втори път в училището. През тази година участници в проекта Детско полицейско управление в ОУ”Проф. Марин Дринов” ще бъдат учениците от 3 „в” клас, с класен ръководител Павлинка Обретенова. В продължение на две години децата ще бъдат обучавани да следят за спазване на реда и законите в нашата страна.

В екипа, който ще ръководи Второто Детско полицейско управление са – старши инспектор Павлин Караколев, младши експерт Велко Маслев, младши инспектор Иван Левичаров, инспектор Дудов.

Началникът на полицията гл.инсп. Петко Шотлеков и директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова  подписаха споразумения за съвместна дейност. Приет беше и Етичен кодекс на доброволеца от „Детско полицейско управление“ при ОУ”Проф. Марин Дринов”.

„Благодаря ви, че за втори път подкрепяте инициативата Детско полицейско управление, каза началникът на Районното полицейско управление в Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков и допълни: „Съвместно направихме един проект, изключително ползотворен за бъдещото поколение. Новите участници ги очакват интересни занимания, които на първо място ще бъдат уроци за тяхната личната сигурност и безопасност, на второ място ще дадат съвети и правила, с които ще защитите свои приятели, близки, роднини, и когато станете свидетели на нещо нередно, случващо се в обществото, да знаете как да реагирате и на кого да сигнализирате. Силно се надявам, че някой ден, някой от вас ще постъпи в редиците на МВР”.

„За нас е чест и отговорност да работим по проект Детско полицейско управление”, каза директорът на училището Екатерина Футекова. ”През изминалите две години, в които нашето училище се включи в проекта, ние всички се убедихме, че той е работещ проект с много добри и ефективни резултати. Този проект дава възможност на участниците в него да натрупат много знания , умения, да разберат колко важна, отговорна и сложна е професията на полицейските служители, лекарите, на планинските спасители. Чрез този проект децата се научават да бъдат отговорни най-напред към себе си, а след това и към всички останали. Чрез този проект те създават много нови приятелства”, каза г-жа Футекова и пожела „Бъдете здрави и изпълнявайте отговорно и съвестно всичките си задължения в този проект.

Доброволците получиха шапки и светлоотразителни жилетки, които носят символите на „Детското полицейско управление“ и положиха тържествено клетва.

 

Програмата „Детско полицейско управление” (ДПУ) се реализира от 2016 г. от служители на ОДМВР-Пазарджик,  Районните управление по места., експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица от Пазарджишката духовна епархия. За изпълнение на програмата беше сключено споразумение между четири  министерства –  на вътрешните работи, на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, Българската православна църква, Български червен кръст, Български туристически съюз и Национално сдружение на общините в Република България.

 През първия двугодишен курс на обучение по програмата участие взеха 112 деца от цялата област.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn