Старт на дуалното обучение и нови паралелки в Професионалната гимназия индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище

Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм /ПГИТМТ/ в Панагюрище е готова да започне реализацията на пилотния проект за дуално обучение от новата учебна година, съобщи Лушка Апостолова, директор на учебното заведение. Проектът се реализира в сътрудничество с представители на местния бизнес, РИО-Пазарджик и директорите на училищата в града. Дуалното образование представлява паралелно обучение на две места – в професионално училище и в предприятие, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения.
Учениците, приети след 7 и 8 клас за учебната 2015 – 2016 ще са първите възпитаници на ПГИТМТ, които ще се обучават по новия учебен план „Обучение чрез работа“. След 2 години те ще имат възможност да започнат своето практическо обучение в реална работна среда. По новия учебен план „Обучение чрез работа“ ще се обучават в специалностите „Минна електромеханика“ и „Лазерна и оптична техника“, прием след 7 клас, и специалностите „Добивни и строителни минни технологии“, „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии“, специалност, по която не е имало прием в училището от 1998 година, новата специалност „Автотранспортна техника“ и „Машини и системи с Цифрово Програмно Управление“, прием след 8 клас.

„В 11 клас те ще прекарват по два дни в предприятията, които са заявили нужда от кадри и три дни ще се обучават в училището, а в 12 клас ще бъдат по три дни седмично в предприятията и по 2 дни в гимназията“, уточни Апостолова. „Така ще се осъществява затворен цикъл, като нашите възпитаници ще се реализират в местния бизнес и ще остават по родните си места“, допълни тя. Преди започването на новата учебна година от „Асарел-Медет“АД са извършили ремонт на 4 кабинета в учебното заведение.
Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище беше създадена със Заповед на образователното министерство от 13.04.2009г. Тя обедини дейността на три учебни заведения – ПТГ „инж. Никола Белопитов“, СПГ „Атанас Буров“ и ПГЛП „Райна Княгиня“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn