Старт на програмата „Детско полицейско управление“ и в Панагюрище

На официална церемония в актовата зала на Основно училище „Проф. Марин Дринов“, в присъствието на началника на Районното полицейско управление в Панагюрище гл.инсп. Петко Шотлеков, на 16 май бе създадено „Детско полицейско управление“. В продължение на две години децата ще бъдат обучавани да следят за спазване на реда и законите в нашата страна. Координатори по проекта на местно ниво са преподавателката Величка Маслева и инспектор Павлин Караколев от РУ – Панагюрище. С децата ще работят още младши инспектор Иван Вранчев, автоконтрольор в РУ-Панагюрище и младши експерт Марко Петкански, началник на противопожарен участък гр. Стрелча.

Началникът на полицията гл.инсп. Петко Шотлеков и директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова  подписаха споразумения за съвместна дейност. Приет беше и Етичен кодекс на доброволеца от „Детско полицейско управление“ при ОУ”Проф. Марин Дринов”.

„За мен е чест ОУ „Проф. Марин Дринов” да си партнира с РУ – Панагюрище при осъществяването на този проект”, каза директорът Футекова. Учениците от „Детското полицейско управление“ положиха клетва. Децата се заклеха да помагат на полицията за по-добър ред и сигурност в страната, обещаха да защитават хората, да познават и спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за своите постъпки, да овладяват гнева и страха си, да бъдат вежливи и добронамерени, да познават своите права и задължения, да отстояват правата си без да засягат правата на другите. В „Детското полицейско управлени“е ще участват деца 19 петокласници от школото  с ръководител Величка Маслева. Всички те получиха от полицейски инспектор Павлин Караколев тениски, шапки с логото на проекта и светлоотразителни жилетки. Впоследствие ще им бъдат издадени и специални карти.

Предстоят ви много приключения и приятни преживявания. Надявам се след години, част от вас да попаднат в нашите редици”, каза инспектор Караколев.

Главен инспектор Шотлеков поздрави малките  полицаи. „Убеден съм, че тази програма ще породи у вас голям интерес, но имам едно изискване – да бъдете дисциплинирани, защото дисциплината е в основата на всичко. Разчитам това, което придобиете като знания, да го предавате на вашите съученици с цел популяризиране на този проект и утвърждаването ви като личности в една правова държава. Хора, които в бъдеще ще гарантират обществения ред и спокойствие на всички граждани”, каза началникът на полицията.

IMG_5257 22 Инициативата бе благословена и от отец Стоян Манолов, който каза, че вратите на стопанисвания от него манастир са широко отворени за младите полицаи. Поздрав с песен и танц отправиха Надежда Ковачева и част от Мажоретен състав „Елинор”, с ръководител Елеонора Найденова.

2Заниманията на „Детско полицейско управление” ще стартират активно през месец октомври тази година. Веднъж седмично те ще имат „час на полицая”, предстоят им и двудневни обучения.  Малките доброволци ще получат знания как да избягват агресията и наркотиците, ще изучават правилата за движение по пътищата, бойно-приложни техники, ще участват в акции на пожарникари и спасители. Те ще получат още и знания за оказване на първа долекарска помощ и умения за събиране на веществени доказателства. Основната цел на инициативата е под формата на игри и забавления у подрастващите да бъдат формирани знания и умения за опазване на своя и на своите приятели живот, поведение при трудна ситуация вкъщи, на улицата, в училище или в планината, знания за правата и задълженията, които имат като пълноправни членове на обществото.

Програмата „Детско полицейско управление”  се  реализира от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Такива управления ще функционират още в четири училища в областта – в НУ „Никола Фурнаджиев“- Пазарджик , СОУ „Христо Ботев”-Септември, ОУ „Свети Патриарх Евтимий” – Пещера и СОУ „Св.св. Кирил и Методий”-Велинград.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn