Стихосбирката „Детска радост “ на Нонка Чардакова беше представена днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов“

Стихосбирката за деца „Детска радост “ на Нонка Чардакова беше представена днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Близки и приятели уважиха събитието в библиотечната читалня.

Директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев представи творческата биография на авторката. Нонка Чардакова е родом от с.Попинци, по професия учител, а по призвание творец. Досега има издадени десет стихосбирки, „Детска радост “ е единайстата. Носителка е на много награди. „Детската поезия се пише много трудно, именно защото е предназначена за малки и пораснали деца, защото искрен и чист е именно този човек, който е запазил частица от детското в себе си”, каза Рапонджиев. Той пожела на Чардакова нови творчески успехи и награди, за да бъде удовлетворена от това, което прави.

Поздравителни адреси до авторката бяха изпратили писателя Георги Ганчев и Мария Гюзелова, от Елхово.

Стихове на Нонка Чардакова от новата и книга изпълниха Никол Бунчева и Василена Манчорова.

Нонка Чардакова благодари на всички, уважили представянето на нейната стихосбирка, и на тези, с чиято помощ бе издадена „Детска радост “ . На организаторите на тази среща Община Панагюрище, в лицето на кмета Никола Белишки и заместник кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, и завеждащата отдел „Култура” Радка Костуркова, Общинска библиотека „Стоян Дринов“, в лицето на главния библиотекар Стефан Рапонджиев и неговия екип.

„Основната причина да се случи всичко това, са дарителите, които оцениха по достойнство моя труд, и дариха необходимата сума, за да стане реалност тази книга”, каза Нонка Чардакова и допълни:” Моята искрена благодарност на първо място е към г-н Делчо Николов, изпълнителен директор на „Асарел Медет”АД, г-н Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет”АД, г-жа Ана Финджикова, ръководител отдел „Комуникации” на „Асарел Медет”АД и всички други от екипа на г-н Делчо Николов, които помогнаха определената сума да стигне до мен и да издателството, затова се погрижиха и хора от отдел „Комуникации”.

Благодарности авторката отправи още към народния представител 44 Народно събрание г-жа Надя Клисурска, г-н Светомир Цоцорков и г-жа Ана Финджикова за отделените и дарени лични средства, към редактора на стихосбирката Яко Бойчев, художника Нистор Хаинов и Анастасия Лулчева за прекрасните илюстрации и красивата корица, коректорката Мария Гюзелова, Красимир Немигенчева, управител на Агенция”Раум” .

„Тази книжка е ценна и много необходима на този етап, защото с помощта на поетичното слово, аз давам и въвеждам децата в оня, все още непознат за тях свят, подавам чрез стиховете си знания за природата, за взаимоотношенията между самите герои, природните закони на човека. Книгата съдържа три раздела, стремейки се да възпитам у децата любов към родината, майката, родното училище. Тогава реакцията на децата с това постигам в първия раздел „Какво за мен си ти, Родино мила”. Книжката съдържа и важен втори раздел „Красота и природа”, а най-интересен и търсен за четене е третия раздел „Обичани приятели”, сподели Чардакова.

С мили думи и цветя присъстващите поздравиха авторката.

Народната певица Донна Георгиева изпълни две песни, една от които по текст на Нонка Чардакова.

С красотата на българския фолклор оцветиха поетичната вечер малките танцьори от ПФТС”Тангра”, при Сдружение „На орището”, с.Попинци, с ръководител Мария Терзийска. На финала всички присъстващи се заловиха на хорото, извило се в библиотечната читалня. След това имаха възможност да си закупят стихосбирката „Детска радост “ и да получат автограф от авторката.

 

Oborishte.bg   

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn