Стотици панагюрци се събраха на откриването на фонтана

Стотици панагюрци присъстваха на официалното откриване на фонтана на централния площад „20 април” в Панагюрище снощи. Фиестата, съчетала звук, светлина и специална хореография, започна в 21.30 часа. Цветни водни струии образуваха красиви фигури, следвайки ритъма на известните мелодии, които звучаха, а гледката очарова всички.
Фонтанът в центъра на града е конструиран с динамично управление на водните ефекти, осветлението и хореографията върху музикален съпровод. Реализиран е с европейски средства и със средства от бюджета на Община Панагюрище. Новият фонтан на пл. „20-ти април“ в Панагюрище разполага с над 30 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция. 150 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 37 помпи, 150 дюзи, 100 прожектора и дължина на положения кабел 4 км. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

32  Изграденият воден ефект тип   „ДРАКОН“ на първи ред на водното огледало е с динамичен воден ефект с LED осветление, линейна стена с индивидуално управляеми елементи, които позволяват изписване на различни графични фигури, с водни струи, насочени вертикално нагоре с височина 4 метра и синхронизиран за работа с музика. Второто приложение на водния ефект тип „ДРАКОН“ е воден прожекционен екран за лазерно шоу, синхронизирано с работата на фонтана. Върху водната завеса ще могат да бъдат прожектирани видео клипове с лазер с подходяща мощност, който е разположен срещу фасадата на Общината.

На втори ред водни ефекти са разположени 4 модула тип „ОБЛАК МЪГЛА“, разположени в една линия пред воден ефект топ „ДРАКОН“, с индивидуално управление на всеки. Дюзата на този воден ефект формира вертикална фино дифузирана струя от водни капчици, които изглеждат като водна мъгла. Осветен с LED осветление през нощта, този ефект създава красиви и обемни светлинни кълба с височина 3 метра.

5horaВ противоположните краища на водното огледало, насочени към центъра с определен ъгъл, са разположени други два модула с воден ефект „АРКА“. Те са с максимална височина на водната струя 4,5 метра. По средата на втория ред модули е разположен модул с воден ефект „Централна S Jet” с вертикална водна струя с височина 6 до 8 метра, която условно определя центъра на водното огледало. На трети ред са разположени 6 модула с воден ефект тип „ПИРУЕТ“. Дюзата на всеки от тях формира вертикални водни струи, които се завъртат и образуват водна спирала и с промяната на височината променят и радиуса на ефекта. Максималната височина на водната струя е 2,5 метра.
Мелодиите, използвани в програмата на музикалния фонтан са: „Elements“ на Линдсей Стирлинг, Asturias на група Хипнотик и „Планетата на децата“ на Крисия, Хасан и Ибрахим. В процес на експлоатация на музикалния фонтан програмата ще бъде надграждана, като ще бъдат наслагвани и нови композиции.

Специален гост на официалното откриване на фонтана  бяха момичетата от група HYPNOTIK – Мария Новева /цигулка/, Бистра Копринкова /виола/ и Марина Хинова /виолончело/. Изпълняваното от тях най-актуално за момента произведение Asturias е в репертоара на програмата на музикалния фонтан в центъра на Панагюрище. Те изпълниха още Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен в диско версия от 70-те години, Misirlou от култовия филм „Криминале“ на Куентин Тарантино, „Едерлези“ на Buba Mara Misirlou от сръбския игрален филм „Черна котка, бял котарак“ на Емил Костурица и много други.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn