Стоян Ножделов е производителят на най-вкусния мед за 2023 година

Стоян Ножделов получи приза за производител на най-вкусния мед за 2023 година.

Прецизната дегустация на 4 вида мед извърши тричленно жури по време на традиционното честване, организирано от Общинско пчеларско сдружение „Акация” на 10-ти февруари, по случай Деня на Св. Харалампий. Кошерите ми са в един от най-добрите райони, с голямо разнообразие от билки, и дървесни видове.”, каза Ножделов и подчерта: „Това, което никой друг производител на мед в района го няма, пчелите ми пият от минералната вода в село Баня. Може би това е разковничето за победата!” , сподели Ножделов. Припомняме, че той печели престижния приз за втори път. Ножделов беше избран за производител на най-вкусния мед за 2016 година.

С поздрав към своите колеги в началото на празничната вечер се обърна председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация” Стоимен Чуклев. Той изказа специални благодарности на бизнесмена Нешо Манчев, човекът, който подкрепя финансово местните пчелари във възстановяването на храма св. Харалампий.

Пожелания за здраве и пълни кошери с мед отправиха кметът на община Панагюрище Желязко Гагов и народният представител Стефан Мирев, който също е член на местното пчеларско сдружение.

Вечерта беше изпълнена с добро настроение, танци, тематична викторина и томбола.

Сутринта на 10 февруари местните пчелари осветиха меда в църквата „Свето Въведение Богородично”, след което посетиха мястото в околностите на Панагюрище, край параклиса, носещ името на св. Харалампий, където беше отслужен водосвет за здраве на пчеларите и пчелите. Раздаден бе и курбан.

В навечерието на празника, на 9 февруари, бяха наградени победителите в организирания за поредна година конкурс съвместно с ЦЛРП-Панагюрище под надслов „Медът – течното злато”. В надпреварата се включиха над 200 млади таланти, а наградите- грамоти и вкусен мед отново бяха подсигурени от пчеларите в Сдружението.

Към момента в Общинско пчеларско сдружение „Акация“ членуват над 70 човека, голяма част от които са млади хора, посветили се на пчеларството.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn