Стряскаща статистика за състоянието на детските зъби

Стряскаща статистика за състоянието на детските зъби бе представена от детския зъболекар проф. Милена Пенева в Народното събрание на кръгла маса на тема „Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента“.

По данни от епидемиологично проучване за установяване на оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната, младежите на 18-годишна възраст  имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Децата без кариеси на 5-годишна възраст са по-малко от една трета, а при 18-годишните вече само 8% са без кариеси.

Неустановени хигиенни навици, слаб родителски контрол, неправилно хранене и семейни проблеми различни от оралното здраве – това са основните фактори, които формират кариесите при децата в България.
Националната програма на здравното министерство за профилактика на оралните заболявания при децата има за цел да ограничи проблема. Пакетът на децата е почти 100% покрит от здравното осигуряване.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn