Събраните над 7 800 лева от благотворителния бал на ротарианците ще бъдат дарени за превенция срещу детски паралич

7 805 лева е сумата, събрана на традиционния коледен бал, организиран от „Ротари клуб”- Панагюрище на 12 декември. Темата на благотворителната кауза тази година беше дарение към фонда на Ротари „Енд Полио“. Освен част от сумата на куверта за празничната вечер, за каузата постъпиха средства от лични дарения, благотворителен търг на картини, рисувани по време на летния пленер, организиран от „Ротари клуб”- Панагюрище, базар с коледни сувенири, изработени от Интеракт клуб – Панагюрище и томболата.DSC07755 DSC_0044
Гости на празничната вечер бяха д-р Димитър Димитров – елект дистрикт гуверньор на Дистрикт 2482 България, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, представители на ротари клубовете в Пазарджик, Пирдоп и Карлово, „Лайьнс клуб”-Панагюрище и Сдружението на предприемачите. За доброто настроение се погрижиха дуо „Веси” и момичетата от мажоретен състав „Елинор” при Обединен детски комплекс с хореограф Елеонора Найденова.

DSC_0039
DSC07749Ротари е една от най-големите и престижни международни хуманитарни организации, асоцииран член на ООН. В света има 1.2 милиона ротарианци, обединени в 33 000 клуба в около над 200 страни и географски региони. Приоритетен проект на Ротари в последните 25 години е глобалното унищожаване на полиомиелита (детския паралич).
От 1985 г. членовете на Ротари отделят от времето и средствата си, за да помогнат за имунизирането на над два милиарда деца в 122 страни.
След пълни четиринадесет месеца без регистриран случай на заболяването, Световната здравна организация извади Нигерия от списъка на полио-ендемичните страни. С тази стъпка и целият континент Африка е освободен. Случаите в целия свят през 2015 година са само няколко стотици. Ротари и неговите партньори намалиха случаите на полиомиелит в света с 99%. DSC07767Полиомиелитът остава ендемичен само в две страни: Афганистан и Пакистан.Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, който е поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да изчезне. Днес, заради работата на ротарианците и заедно с усилията на техните партньори, обратното броене до края му може да отнеме не години, а месеци.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn