Съвместна изложба с творби живопис-колажи на Асен Дипчев и Пепа Машева в библиотеката

Съвместна изложба с творби живопис–колажи на Асен Дипчев и Пепа Машева беше открита на 15 май в книжния храм. Това бе поредното събитие, включено в Седмицата на библиотеката „Четящо Панагюрище”, организирана от Общинска библиотека ”Стоян Дринов”, в дните от 14 до 18 май.

Близки, приятели и колеги на двамата творци изпълниха библиотечната читалня, превърнала се в изложбена зала.

Прозвучаха стихове на Асен Дипчев.

Събитието откри директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев.”Изкуството е послание и  символ, и днес тук сред книгите, символ на знанието, историята и мъдростта, са символите на гостуващите ни автори – техните картини. Те са за вас, за да откриете във всяка една картина посланието на твореца”, каза Рапонджиев.

Правнукът на Райна Княгиня, Асен Дипчев прочете пред аудиторията своето стихотворение „Едно дълго завръщане”. „Денят за мен е специален, и аз го приемам като своеобразно завръщане у дома”, каза Дипчев.

С „Добре дошли” приветства гостите на събитието художничката Пепа Машева. Тя им благодари, че са уважили с присъствието си изложбата. „Лично аз представям котките на Панагюрище, рамкирани, с две крайно противоположни творби , една от тях е на страниците на учебника за 6-ти клас, заедно с Ван Гог, а иконата е част от дарителската кампания, организирана от учителката Елисавета Георгиева и тя ще бъде дарена на Спасо- Преображенския събор в Болград, Украйна”, сподели Машева.

Част от картините имаха залепени стикери, които указваха че те ще бъдат дарени, и на кого. Те са насочени към Община Панагюрище, МБАЛ”Уни Хоспитал”, НЧ”Виделина-1865”, Фондация „Цоцорков род”. Най-много картини ще бъдат дарени на Община Панагюрище, като идеята е, евентуално, когато в Панагюрище започне да действа Художествената галерия, творбите да бъдат изложени там, уточни Дипчев.

Присъстващите с интерес разгледаха творбите на двамата автори.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn