Създава се национален телефон за сигнали за деца, които не са в класните стаи

1103 екипа връщат 206 378 деца в родното школо. От днес започва работата на спецекипите, в които влизат полицаи, социални работници, медиатори и други експерти.

300 защитени мобилни терминала ще бъдат раздадени във всички регионални управления по образование за работа с информационната система на държавния механизъм за връщане на децата в образователната система. Помощ ще има за родители, които нямат средства да пратят децата на училище.

Създава се национален телефон, на който граждани могат да подават сигнали за отпаднали от образователната система деца – 0800 10 112. Сигнали могат да се подават на електронната поща на МОН.

Близо 15% от децата преждевременно са напуснали образователната система.  От 50 до 100 лева е глобата за първо нарушение, до 500 при рецидив. Глобите ще се налагат от кметовете.

Държавата предлага спиране на месечните помощи за допуснати пет и повече неизвинени отсъствия. Ще се определят учители наставници и ученици наставници за децата с трудности. Освен това ще се осигурят общежития, безплатен транспорт, безплатна закуска и учебници за децата.

Предлага се и включване на родителите в Родителски клуб, както и организиране на Училище за родители по проблемите на отговорността за възпитанието и образованието на децата и учениците. Изоставащите ученици и тези в риск от отпадане ще бъдат включвани в дейности от спортния и празничния календар на училището.

От началото на учебната година в над 2400 училища МВР ще разпространи информационни брошури за превенция на децата и учениците по различни теми като безопасност на движение по пътищата и как да се пазят от дрогата.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn