Създадоха организация за управление на туристически район „Долина на розите“

Учредителен комитет за създаване на организация за управление на  туристически район „Долина на розите“, с център Казанлък, вече е сформиран. Според Закона за туризма, процесът продължава с вписване в Националния туристически регистър, в който вече фигурират три района.Според приетите промени от 2013г., страната се дели на 9 туристически района.

„Долина на розите“ ще обединява 19 общини -Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

Туристическият район ще бъде с фокус върху здравния и културен туризъм: Балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм.

На срещата за учредителния комитет кметовете представиха предимствата на своя регион като туристическа дестинация, както и проблемите, които трябва да бъдат решени, за да се повиши интереса на нашите и чуждестранни туристи към забележителностите на всяка от общините.

Като голямо предимство на района бе посочена добрата инфраструктура, част от която са магистрала „Тракия“ и подбалканският път от София за Бургас, които позволяват лесно придвижване на туристически потоци към 19-те общини от „Долината на розите“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn