„Съкровищата на средновековна Варна” ще бъдат показани в Исторически музей-Панагюрище

„Съкровищата на средновековна Варна” е името на представителната изложба, с която Регионален исторически музей-Варна гостува в Исторически музей-Панагюрище.

Ценните експонати бяха подредени днес във витрините на залата-трезор на Панагюрското златно съкровище, а официално експозицията ще бъде открита следващата седмица.

В изложбата са показани уникални съкровища от златни и сребърни накити – диадеми, пръстени, огърлици, обеци, мъжки колани от златотъкана коприна с накрайници, токи и апликации от XIII и XIV век.

„Жителите и гостите на Панагюрище ще могат да видят една представителна извадка от най-хубавите съкровища на Средновековна Варна. Намирани са както в околностите на Варна, така и в Североизточна България от иманяри и са донесени в музея. Едно от тези съкровища е закупено със спомоществувателството на Ротари клуб-Варна”, разказа за Oborishte.bg Станислава Лазаренко, уредник- фондохранител фонд Средновековие, отдел Археология в РИМ-Варна, куратор на изложбата. В екипа, пристигнал от морската ни столица в града на Априлци е и директорът на Регионалния исторически музей-Варна Игор Лазаренко .

Сред уникалните екземпляри в изложбата са и сребърните наушници, открити в с. Долище, които са истинско произведение на изкуството, създадени от талантливите ръце на бижутер, творил през Средновековието. Това са особен род бижута, които заради тежестта си трябвало да се носят върху специални ленти, които пък са закачени на невидима дървена конструкция, която се набира под плата, обясни Станислава Лазаренко.

Ценните находки са от времето на османското нашествие, като според археолози, това са варненски боляри, които бягат към Влахия и са заровили съкровищата на 10-15 сантиметра дълбочина.

Изложбата ще гостува в панагюрския музей до края на месец май. Културното събитие се организира от Община Панагюрище, Регионален исторически музей-Варна и Исторически музей-Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn