Със запалване на фестивалния огън днес ще бъде открит VI Международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2019

Със запалване на фестивалния огън ще бъде поставено началото на шестото издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“, Панагюрище‘ 2019.

Официалното откриване на международния фестивал ще се състои днес от 19:30 часа на площад „20-ти април“ в Панагюрище. Събитието ще започне с дефиле на танцовите състави. Дефилето ще бъде водено от пъстрия блок на панагюрските деца от детските градини в града, облечени във фолклорни костюми на страните участнички в тазгодишното издание на фестивала – България, Босна и Херцеговина, Грузия, Китай, Чили, Русия и Северна Македония. Следва официално откриване на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, след което вечерта ще продължи с концертна програма на танцовите състави от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Китай, Чили, Русия и Северна Македония.

На тазгодишното издание на фестивала, панагюрската публика и гостите на града ще имат възможност да се насладят на талантливите изпълнения  на близо 300 участници от цял свят. Водещи ще бъдат популярните от фолклорните предавания на БНТ – Даниел Спасов и Милен Иванов.

Тази година концертните програми ще бъдат в три вечери – 17, 18 и 19 юли. Отново ще има конкурс за Мис и Мистър фестивал”, ще се проведе Училище за танци, както и Вечер и на приятелството, в която младите хора от различни държави и етноси взаимно ще опознават традициите, песните и танците си.

Конкурсната програма ще бъде на 20 юли от 10:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател Росен Богданов – Генерален секретар на Международната фолклорна асоциация на национални фолклорни федерации; художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Завет; носител на Оскар за фолклор за 2013 година на Международната фолклорна асоциация; Председател на Федерацията на български фолклорни групи; Член на Върховния читалищен съвет. Журирал международни конкурси в Беларус, Русия, Италия, Румъния и България.

Членове на журито ще бъдат Димитър Манов – Дългогодишен ръководител и хореограф на Ансамбъла на строителни войски; ръководител на Ансамбъл „Тамбурица“, Питсбърг, САЩ;  Носител на Оскар за фолклор за 2012 година на Международната фолклорна асоциация; Носител на орден „Кирил и Методий“ – І степен, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Златен век” –  на Министерство на културата – 2016 година, награда за цялостен принос към българския фолклор  за 2017. Член на художествения екип на Фондация „Българско танцово изкуство“; член на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Любчо Василев – Заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Директор и хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”, град Търговище; водил хореографски класове в Русия и Англия; Член на Управителния съвет на „Денсутор” към Съюза на българските музикални и танцови дейци; Носител на ордени „Кирил и Методий” І степен, „1300 години Българска държава”, „Златна лира” и „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци; хореограф на годината за 2015.

Фестивалът се организира и финансира от Община Панагюрище и с финансовата  подкрепа на фирма „Оптикс” АД – Панагюрище, с изпълнителен директор инж. Иван Чолаков.

Целите на фестивала са обвързани с идеята той да развива културния обмен между народите и етносите; да популяризира българския фолклор в страната и чужбина; да съхранява, развива и представя специфичните танци на народите; да запазва многообразието на световното културно наследство; да поощрява творческите способности на личностите и общностите; да представя пред гражданите и гостите на Панагюрище културата и националните танци на различните групи, етноси и народи, както и да запознае гостите с богатото културно наследство на Панагюрище и да стимулира младите творци за създаване на авторски произведения.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn