Със събор-поклонение в местността Оборище беше отбелязана 143-та годишнина от Априлското въстание

Председателят на Народното събрание на Република България  Цвета Караянчева участва в националния събор-поклонение в местността Оборище по повод 143-та годишнина от Априлското въстание. Официалните гости на тържествата бяха посрещнати от кмета на община Панагюрище и заместник-кмета Галина Матанова.

По традиция на 2 май стотици се стекоха в историческата местност Оборище, за да почетат  паметта на героите от Април 1876.

Прозвуча химна на Република България в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев“.

Отслужен бе тържествен молебен-водосвет от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

„Всяка една държава има своите святи места, от където тръгва нейното начало,тръгва нейното бъдеще, и където се събират националните и въжделения за независимост, мощ и благоденствие. Повечето такива места са дворци и бляскави тронни зали. Единствено България поставя своето начало сред столетните буки на Средна гора, където свидетел на това свещено тайнство, наречено Първо Велико Народно събрание е единствено Господ”, каза каза в обръщението си председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и призова:  „Нека всеки бъде мислено тук, нека мислено всеки ден бъдем за минути в нашето Оборище, за да запазим в отношенията си поне частичка от чистотата, мъдростта и величието на тези, чиито имена са изписани на този скромен паметник. Нека пребъде славата им! Поклон пред паметта им!”.

Заветите на Оборище приобщиха българския народ към голямото европейско семейство”, заяви в словото си председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цветя Караянчева. „Днес сме длъжни да съхраним духа на съгласието, на държавността, на градивната обществена енергия, да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи”, отбеляза тя. „Като председател на парламента изпитвам особено вълнение да съм тук, защото на това място преди 143 години е свикано първото българско народно събрание. Тук са положени основите на парламентарната демокрация, тук нашите духовни първенци приемат, че занапред съдбините народни ще бъдат решавани с вишегласие. Тия неустрашими първостроители на българската държавност пишат една от най-славните страници в историята ни.
От Оборище българските апостоли си тръгват с ясното съзнание, че ги чака гибел, посочих в изказването си. Тук те начертават пътя на Освобождението през въоръжено въстание, тук те ни дават пример да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи
”, подчерта председателят на Народното събрание.

Дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на свободата и Отечеството бяха почетени с поднасяне на венци и цветя пред скромния белокаменен  паметник  от политици, партии, общественици, организации, фирми и граждани.

Празникът продължи с народно веселие пред  хижа „Оборище“. За доброто настроение на присъстващите се погрижи ВГ”Китка”, с  ръководител Красимира Тодорова.

 

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn