С бюджет от близо 4,6 млн. лева от 21 ноември стартира новият прием по пчеларската програма

От 21 ноември започва приемът за 2017 г. по новата Национална програма по пчеларство. Заявленията ще се приемат до 2 декември. Определеният общ бюджет е близо 4,6 млн. лева, съобщи Държавен фонд „Земеделие“. За първи път  по мярката за техническа помощ пчеларите ще бъдат подпомагани за закупуване на дребен инвентар. За този прием е определен бюджет от 359 хил. лева. Кандидатите с 20 до 100 пчелни семейства ще бъдат подпомагани при закупуването на центрофуги, ножове за разпечатване и друга техника.Финансовата помощ е до 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност. По познатата на пчеларите мярка за борба срещу болестите в кошера отново ще се подпомага закупуването на препарати за пролетно и есенно третиране на пчелните семейства. Бюджетът по мярката е 1,7 млн. лв.Стопаните, отглеждащи между 20 и 100 пчелни семейства, които се занимават с подвижно пчеларство, ще могат да получат финансово подпомагане за нов прикачен инвентар по мярката „Рационализиране на подвижното пчеларство”. Мярката предвижда над 89 хил. лева за закупуването на нови пчеларски ремаркета и пчеларски платформи с минимална вместимост 10 кошера. Размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2 500 лв. за цялата дейност.

Друга мярка дава възможност пчеларите да получат финансово подпомагане за лабораторни анализи на произведения мед. Разполагаемият ресурс по мярката е над 44 хил. лева. В този прием по мярката за подновяване на пчелните кошери са предвидени 2,2 млн. лв. за закупуването на нови кошери, пчелни семейства и пчелни майки. Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14,28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет.

От тази година по програмата се допуска и участието на признати организации на производители на мед и пчелни продукти. Важно за пчеларите, които ще кандидатстват за подпомагане, е изменението на срока за изпълнение на дейностите – от 1 август 2016 г. до 31 юли 2017 г.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn