С Велик Богоявленски водосвет и ритуал по хващането на Свещения кръст ще бъде отбелязан Йордановден в Панагюрище

Рано сутринта, на 6 януари, Йордановден, в двата храма в Панагюрище – „Свети Георги Победоносец” и „Свето Въведение Богородично”, ще бъде отслужена Света литургия. Честването на празника ще продължи в 10:30 часа на площад „20 април” с отслужването на Велик Богоявленски водосвет от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. След водосвета литийното шествие ще се отправи към моста на река Луда Яна, където ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст.

За поредна година група млади панагюрци, облечени в народни носии, ще скочат във водите на Луда Яна, за да спазят традицията и да извадят дървения кръст. Смелчаците, които с всяка изминала година стават все повече, ще влезнат в реката с български трибагреник в ръце, под звуците на гайда и тъпан ще се извие мъжко хоро.

По традиция момчетата, които ще извадят кръста на Богоявление в Панагюрище ще получат символична парична сума, която отново ще бъде дарена за благотворителност. Тази година събраните средства ще бъдат дарени на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян“ , гр. Панагюрище, съобщиха младежите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn