С викторина под надслов „Знаменоската” Детска градина „Райна Княгиня“ почете патрона си

С викторина под надслов „Знаменоската”, в Детска градина „Райна Княгиня“ днес почетоха 163 години от рождението на своя патрон.

Гости на празничното събитие бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кметът Галина Матанова.

„За всички нас в Детската градина е мисия и отговорност да възпитаваме децата в родолюбие, да разказваме на поколения деца легендата за Райна Княгиня, за нейния забележителен житейски път и героично дело”, каза директорът на ДГ„Райна Княгиня“ Татяна Костадинова. Тя поздрави всички с патронния празник и подчерта:”Не умира името на Райна Княгиня. То е живо у поколенията като легенда, като знаме, като символ на родолюбието и свободата. Поклон пред героичния подвиг на Знаменоската – Райна Княгиня”.

За начало прозвуча стихотворението „Знамето на Райна Княгиня”, подарено на децата от правнука на Знаменоската Здравчо Здравчев, написано от внучката на Райна Княгиня Камелия Василева.

Децата от подготвителни групи „Малката русалка” с учители г-жа Велева и г-жа Тонева, и група „Вълшебен свят” с учители г-жа Тютюнджиева и г-жа Сейменова разказаха за живота и делото на Райна Княгиня.

Разделени на два отбора „Априлски пламък” и „Бунтовна пролет” малчуганите показаха колко много знаят за патрона на любимата си детска градина. Изпяха песни, посветени на Знаменоската. За всеки отговор отборите получаваха знаменце.

„Деца, гордея се с вас, затова, че вашите учителки са успели , в тази малка възраст, да посадят семенцето на родолюбивото чувство във вас, това, което ни завещава Райна Княгиня! Знаейки биографията на нашия патрон, във вас вече порастват истински, не малки, а големи българи. Всяко българско дете трябва да развява българското знаме”, каза директорът на детското заведение Татяна Костадинова и подари на всички участници във викторината по един български трибагреник.

Поздравителен адрес по повод патронния празник бе изпратил правнука на Райна Княгиня Здравко Здравчев. „Ние, наследниците на Райна Княгиня винаги ще сме с вас духом, а когато можем и тялом, за да вземем участие във вашите красиви тържества. Вие сте нашето бъдеще, скъпи деца, и за това бъдете благословени”, се казваше в поздравлението, придружено с бонбони за малчуганите.

Поздрав към г-жа Костадинова, децата и целия екип на детското заведение отправи и кметът Никола Белишки. „Благодаря ви за това, което правите за тези дечица, за града и общината. Панагюрище има бъдеще, след като в тези малки душици е посято семето на самочувствието, родолюбивото чувство и принадлежността към българщината”, каза градоначалникът.

За доброто си представяне малчуганите получиха в дар от кметския екип кошница с вкусни шоколади.

Всеки един от гостите на празничното събитие получи магнит с лика на Знаменоската.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn