С вой на сирени и поднасяне на цветя Панагюрище почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

На 2 юни, точно в 12:00 часа, както цяла България, така и Панагюрище почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на героите, дали живота си за свободата и независимостта на родината. В продължение на 2 минути сирените в града с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит.

В знак на преклонение и признателност представители на Общински ученически парламент-Панагюрище и възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие- Панагюрище положиха цветя на Вечния огън, на паметниците на Георги Бенковски, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков.

Христо Ботев е онзи връх в националната ни историческа памет, от който вовеки ще кънти заветът към поколенията с блестящото му послание: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Героичната смърт на Ботев го дари с безсмъртие за векове, а нас с велик пример за подражание и преклонение.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn