С вой на сирени и поднасяне на цветя Панагюрище почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

На 2 юни, преди 144 години, във Врачанския балкан, Христо Ботев среща смъртта си в битка, за да остане безсмъртен, защото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“.

Днес, точно в 12:00 часа, както цяла България, така и Панагюрище почете паметта на големия поет-революционер Христо Ботев и на героите, дали живота си за свободата и независимостта на родината. В продължение на 2 минути сирените в града с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародната почит.

Пред Вечния огън в подножието на Мемориален комплекс „Априлци” бяха поднесени цветя  от председателя на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, заместник-кмета на община Панагюрище Галина Матанова, „Асарел Медет”АД, общински съвет на БСП, Исторически музей-Панагюрище,  ЦПЛР-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов”, ОУ”Проф. Марин Дринов”, Ротари клуб-Панагюрище.

 

Христо Ботев е онзи връх в националната ни историческа памет, от който вовеки ще кънти заветът към поколенията с блестящото му послание: „Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дългът си към своето Отечество. Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.”

Героичната смърт на Ботев го дари с безсмъртие за векове, а нас с велик пример за подражание и преклонение.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn