С възпоменателна церемония почетоха паметта на войниците от 27 пехотен Чепински полк

Пред паметника на 27 Чепински полк днес се проведе възпоменателна церемония по повод 107 години от битката при Булаир по време на Балканската война.

Областният управител Стефан Мирев присъства на поклонението и поднесе цветя пред паметника пантеон,  разположен в района на старата казарма в град Пазарджик. Свещеници от Пазарджишка духовна околия отслужиха панихида в памет на загиналите воини.

Тържествено бе посрещнато знамето на 27 пехотен Чепински полк и знамената на областната и общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Отново бяха прочетени спомените на д-р Илия Матакиев, който описва събитията от средата на февруари 1913 година. По време на Балканската война, в смъртоносния капан на снежната виелица и буря край Булаир, загиват 255 войници, сержанти и офицери. Силно измръзнали са 1062, а по-слабо засегнати от студа са още 1071 воини от полка. Няма къща, фамилия, паланка, село и град от Татар-Пазарджишка околия, незасегнати от тази трагедия.

В знак на преклонение пред героизма на войниците от 27 Чепински полк бяха поднесени венци и цветя.

На церемонията присъстваха кметовете на Пазарджик и Панагюрище, представители на институции, на военно-патриотични организации и граждани.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn