С дронове ще наблюдават речните корита в област Пазарджик

Областната управа обмисля да купи дронове, с които да бъдат наблюдавани речните корита, това е съобщил секретарят на ведомството Светлан Карталов. Проведени са и разговори с панагюрската фирма „Оптикс“, която произвежда професионални уреди, включително и за нуждите на армията.

До решението се  стигнало по време на течащите в момента проверки за това дали реките се чистят добре, така че да няма рискове от наводнения. Някои от проблемните участъци са в отдалечени райони, в планински местности, до които може да се стигне само с високо проходими автомобили. А Областната управа не разполага с такива. За момента транспортът е осигуряван от фирмите, наети по договор за почистване на коритата, като сделката е вид бартер – те получават добитата дървесина. В същото време обаче винаги има риск да посегнат и на дървета извън реките в опит да изкарат повече печалба и трябва да бъдат контролирани, обяснил Карталов.

Ако се стигне до покупка на дронове, те ще бъдат полезни не само при инспекциите над водните басейни. След това ще служат и при пожари на труднодостъпни места, както и за търсене на изгубени хора в горите и планините.

За чистенето на реките секретарят обяснил, че е много специфична задача, изискваща включване на различни експерти. От една страна трябва да се изсекат дървета, за да се осигури проводимост и свободно движение на водата, но от друга трябва да се следи дали с това и с изтръгването на корени няма да бъдат разрушени бреговете.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn