С изложба „Реликви от Априлската епопея” Исторически музей – Панагюрище гостува в „Двореца” – Балчик

С изложба „Реликви от Априлската епопея” Исторически музей – Панагюрище гостува в Държавен културен институт „Архитектурно-парков комплекс „Двореца” – Балчик по покана на неговото ръководство. В експозицията, която бе открита на 20 април, в Каменната зала на в държавния културен институт са представени над 80 движими културни ценности. Посетителите на „Двореца” в Балчик ще имат рядката възможност да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година.

 

Акцент е копието на главното въстаническо знаме, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. по случай 25-годишнината от Априлското въстание. Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. „Оборище”. Интерес предизвикват оригиналното въоръжение и снаряжение на въстаниците, традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век, въстаническа униформа и др.

Изложбата се допълва с вещи и въстаническо снаряжение от фондация „Цоцорков род” и РК „Традиция” – Панагюрище.
Експозицията може да се разглежда до 20 юни 2021 г.

От 1 август до 30 септември Каменната зала в държавния културен институт ще приюти оригиналното Панагюрско златно съкровище. Изящните творения, изработени от чисто злато с общо тегло над 6 кг, ще бъдат транспортирани със специализиран автомобил в трезор и ще бъдат взети всички охранителни мерки – жива охрана и видеонаблюдение.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn