С какви отличия се завърнаха от събора в Рожен самодейците от Бъта, Оборище и Поибрене

Магията на Рожен оживя. Част от възродения събор станаха и самодейци от Бъта, Оборище и Поибрене. Над 8000 изпълнители и 400 каба гайди забавляваха посетителите на Родопските поляни по време на събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“, който се проведе от 17 юли до 19 юли. Около 350 хиляди души бяха посетителите. Събитието мина под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. На Рожен се представиха групи от 306 народни читалища, 94 формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.
Ансамбъл „Иглика” към Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927”, село Бъта, с ръководител Жечка Сиводошева се завърна от събора „Рожен” с трето място в категорията танцови състави и групи за народни обичаи. Самодейците представиха музикално-танцовата постановка “Сватба – водене на невястата за вода, разливане на котлите на селския мегдан“. Оркестърът от народни инструменти спечели специална награда за млади инструменталисти, уикенд в комплекс „Белла Тера“, с. Гостилица и книгата „Народната музика е животът ми“ от проф. Михаил Букурещлиев за кавалджията Цвятко Благоев.

oborishte na rojen
Плакет и грамота за ІІІ-ро място бяха присъдени и на Група за автентичен фолклор „Ламба – ламба“ при „Св. св. Кирил и Методий-1912“, село Оборище, с ръководител Маргарита Наплатанова. Участниците от Оборище се представиха на втора сцена с двете си групи – Група за автентичен фолклор „Ламба-Ламба” и Танцов състав за автентични танци „Мечани”. Отличието си самодейците получиха за представяне на обичая, фрагмент от сватба – „Извождане на невястата от бащини двори”.

poibrene
Танцов състав „Ибърски ритми“ към Народно читалище „Ванчо Пашов – 1884 “, село Поибрене, с ръководител Величка Пандурова също взеха участие в Роженския събор, като представиха поибренската Ламба, а Трио „Ибър“ изпя двугласно една песен. Извън конкурсната програма двама от танцьорите- Карамфил Киров и Илия Стоянов се явиха на надиграването пред проф.Дженева и си спечелиха 3-то място от 8 участвали двойки.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn