С концерт на Мъжки камерен хор „Панагюрци” при ТД „Бунай” приключи творческият проект „Изкуство с панагюрски дъх”

Ценители на хоровото изкуство изпълниха камерната зала на Театър Дом-паметник, на 28 ноември, за да се насладят на божествените гласове на самородните таланти от Мъжки камерен хор „Панагюрци” при Туристическо дружество „Бунай”, с председател Иван Вакарелов. Диригент на хора е Алия Хансе, а корепетитор – Величка Маслева. Солисти бяха Емилиан Станков, Димитър Божанов, Стефан Толумбаджиев, Петър Петров, Цвятко Ценов.

Като гост-изпълнители в част от изпълненията се включиха Алпер Юнлютюрк и Езги Челик. Водещ на събитието бе Стоян Панчев.

Разнообразният репертоар и прекрасните изпълнения в прослава на християнството, оригинални и авторски народни песни и такива, прославящи героизма на българина в борбата ни за национална независимост, превърнаха концерта във вълнуващо преживяване, което издига духа и облагородява душата.

Гост на събитието беше г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на община Панагюрище. Тя поздрави хористите като изказа най-искрени благопожелания: „Тази зала всъщност е малка за широтата на ентусиазма, таланта, волята и упоритостта на тези мъже и жени, които създават един нов творчески проект, който аз, а вярвам и вие разпознавате като следващ символ и емблема на Панагюрище”, каза г-жа Матанова. Тя благодари за творческия устрем и невероятен ентусиазъм на Цвятко Ценов, човекът, който роди този проект и не се отказа от него. На останалите панагюрци, които застанаха зад него, за подкрепата. На гост-изпълнителите, които вече са част мъжки камерен хор „Панагюрци”, на диригента на хора за високия професионализъм и дух, който се предава, обединява, на корепетиторите, на публиката, която с присъствието си в залата осмисли труда на хористите, на Туристическо дружество „Бунай”-Панагюрище, които разпознаха проекта, а в последствие Община Панагюрище ще може частично да го финансира. „Вярвам, че ги очакват много отличия, а при нас вече ги зове голямата сцена”, подчерта г-жа Матанова.

На всички присъстващи в залата тя пожела светли празници и нека „благословението на святата Коледа да изпълни душите ни“.

Самостоятелният концерт на Мъжки камерен хор „Панагюрци” бе една от първите му изяви на родна сцена, която беляза и края на четвъртото издание на творческия проект „Изкуство с панагюрски дъх- творчество От общността За общността“. Проектът стартира през 2016 година, по идея на заместник-кмета „Хуманитарни дейности“ г-жа Галина Матанова, с признателност към постиженията и желание за споделеност на творчеството на панагюрските творци, както и с благодарност към всички хора, които оценяват приноса на творците към настоящето и бъдещето на Панагюрище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn