С куп събития ще бъдат отбелязани 140 години от Априлската епопея

 

С поредица от събития ще отбележим 140 години от избухването на Априлското въстание, съобщават от Община Панагюрище.

Изложба „Паметни личности и събития от Априлската епопея“ ще бъде открита в Исторически музей-Панагюрище на 5 април 2016 година от 17:30 часа.

Поетесата Ивелина Никова ще представи стихосбирката „България в сърцето ми“ в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ на 8 април 2016 година от 17:30 часа.

Патриотични вълнения и родолюбиви чувства ще запали в сърцата на малки и големи шестото издание на Националния конкурс за революционно слово „Оборище – факел на свободата“, организиран от Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий-1912“, село Оборище.

Национална научна конференция „Априлското въстание 1876 година в съдбата на Българския народ“ ще се проведе на 14 и 15 април 2016 година в Исторически музей-Панагюрище. Със свои научни изследвания по темата в научната конференция ще вземат участие 43 научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от страната.

На 16 април 2016 година от площад „20-ти април“ „По стъпките на кървавото писмо“ ще поемат туристи от Панагюрище и страната.

За популяризиране на българската песен с патриотична насоченост, разпалване на родолюбивите чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, на 16 и 17 април 2016 година ще се проведе XII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2016“, посветен на 140-та годишнина от Априлската епопея.

За „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“ ще дискутират историци, писатели, студенти и журналисти. Организатори на кръглата маса са Община Панагюрище и организациите „Героите на България“, „Александър Невски“, „Брод за България“, „Европейски образователен център“.

На паметната дата 20 април, с Факелно шествие „С пламъка на априлци“ на учениците от училищата в община Панагюрище, на площад „20-ти април“ ще запеем заедно революционните песни на един изстрадал свободата си народ и ще споделим заедно гордостта, че живеем в Панагюрище – град символ на подвиг и безпримерен героизъм.

На 21 април 2016 година от 18:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник – Панагюрище, концерт „Под едно знаме“ ще представят възпитаниците на Обединен детски комплекс – Панагюрище.

На 22 април 2016 година, в къща музей „Райна Княгиня“ нека изразим заедно почитта си към героите от Април 1876 година и се преклоним пред оригиналното знаме, възпроизведено Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева  през 1901 година по случай 25 годишния юбилей от Априлското въстание.

Традиционният ученически крос „Райна Княгиня“ ще се състой на 22 април 2016 година от 15:00 часа в Градски парк. В него ще вземат участие ученици от 3-ти до 12-ти клас от всички училища.

„Открит урок по родолюбие“ ще бъде изнесен от децата от подготвителните групи на детските градини в град Панагюрище на 22 април 2016 година от 17:00 часа пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“.

В Първи национален фестивал на хоровото изкуство „България – една безсмъртна песен“, на 23 април 2016 година в Народно читалище „Виденила-1865“, Панагюрище, хорове от София, Пловдив, Сливен и Асеновград ще запеят прочутите патриотични песни.

Историческа възстановка „Заклятието на Оборищенци“ ще пресъздадат на 23 април от 18:30 часа в село Баня членовете на Национално дружество „Традиция“.

На 23 и 24 април, възпитаниците на Обединен детски комплекс – Панагюрище за поредна година ще поемат на поход „По стъпките на кървавото писмо“.

Изложба „Април 1876 година“ на възпитаниците на Дриновските училища в България и детските градини в Панагюрище ще бъде открита на 28 април от 17:30 часа в Исторически музей – Панагюрище.

На 30 април 2016 година, на площад „20-ти април“ ще бъде представен „Възрожденски спектакъл“ с участието на Ансамбъл „Чинари“, Поли Паскова и 101 каба гайди.

Кулминацията на тържествата по случай 140 години от избухване на Априлското въстание ще бъде на 1 и 2 май 2016 година.

На 1 май в 10:00, от Исторически музей – Панагюрище, с празнично шествие със знамената светини и хоругви с имената на загиналите панагюрци в Априлската епопея ще се пренесем на площад „20-ти април“, където ще бъде издигнато националното знаме на Република България.

От 17:00 часа на Национален мемориален комплекс „Априлци“ ще се състои Историческият спектакъл – възстановка „Мъжество и саможертва“, с участието на Национално дружество „Традиция“, Женско дружество „Райна Княгиня“, Обединен детски комплекс, Театър Дом-паметник, Народно читалище „Виделина-1876“ – Панагюрище, Български младежки червен кръст.

Националният митинг-заря, в знак на признание за мястото и ролята на нашия град като героична столица на Априлското въстание от 1876-та година, ще бъде на площад „20-ти април“ от 20:30 часа.

Поклонението в местността „Оборище” на 2 май е израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството. От 11:00 часа на паметника в местността Оборище ще бъде отслужен тържествен молебен-водосвет и за поредна година ще бъде връчена наградата „Оборище“, учредена от Сдружение на възрожденските градове. Всенародното поклонение-събор на местността Оборище ще продължи пред хижа „Оборище“ с народно веселие.

Събитията, посветени на 140-та годишнината от избухването на Априлското въстание са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn