С курбан на местността „Венеца“ жителите на село Баня почетоха св. Илия

Днес, 20-ти юли, в местността „Венеца“, край с.Баня, при вековния дъб и кръста, беше направен курбан за Св.Илия. „Свещите се палят на кръст, но понеже имаше вятър, хората държейки свещите в ръце се подредиха на кръст, за да се спази ритуала“, разказа секретарят на местното читалище Радка Мутева и пожела здраве на всички именници и техните семейства.

От незапомнени времена хората от с. Баня са организирали общоселски събори с курбан и водосвет на местността „Венеца”. Традицията беше забравена, но от 2017 г. се възстанови. Банци тачат, обичат и почитат своите традиции”, припомни Мутева.

Народът ни се е научил най- покорно да омилостивява най- страшните си светци, тези които люто могат да се сърдят за прегрешенията и тежко да наказват, а Св. Илия е един от тях. Народът си представя светията, че стои в огнена колесница, лети из облаците с нея и с камшика си кара конете. Магическа е връзката на Св. Илия с огъня , от там със слънцето и светлината, които изпълват с магия, създават и определят целия живот на земята .
На м.”Венеца” излизали вярващи хора от село Баня на Илинден, палели свещи и правели курбан от пиле или петле. Задължително е имало и водосвет за здраве под дъба. Този обред се е извършвал точно в горещниците и хората са ходели да празнуват облечени в носии от дебели вълнени платове.
Стари хора от селото разказват, че под дъба е имало издялан каменен кръст. Хората палели свещите във вид на кръст. Заклинателят на Оборищенци поп Груйо- Бански също е правел водосвет под дъба на Венеца на празника „Илинден ”.

Четири са светите места, за които се смята, че пазят село Баня от Злите сили. Намират се на четирите ъгли на селото: Св. Неделя, местността „Венеца”, Св. Илия и „Света Петка ”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn