С левче завишиха таксата за лагера

Седем лева на ден ще бъде дневната такса за ученик, който ще почива в лагера в село Панагюрски колонии тази година. Персоналът, обслужващ организирания отдих на учениците ще ползва същия оклад за сметка на бюджет „Лагер“, това решиха общинските съветници на свое заседание. Таксата се завишава с един лев, но за сметка на това ще се увеличи яденето, обосноваха се от Общинска администрация.

От 2013 година храненето на лагеруващите в базата на село Панагюрски колонии се извършва на кетъринг от фирма, определена по Закона за обществените поръчки. Предлаганата храна отговаря на всички изисквания за здравословно хранене на учениците и въпреки, че храненето е четири пъти на ден, лагеруващите са споделили, че храната не им достига.Очаква се около 250 деца, разпределени в четири смени, да посетят лагера това лято. Смените ще бъдат в периода 1 юли – 30 август, като последната най-вероятно ще е спортна.

Създаването на селището Панагюрски колонии преди 100 години е свързано с откриването тук на първата лятна колония за деца от социално слаби семейства от Панагюрище през 1907 година.

IMG_0020

Инициативата за изграждането на летовище за почивка на деца се издига от местни учители през 1905 година и зад нея изцяло застава Панагюрска община. Тогавашният кмет Георги Дедьов отрежда район от 1200 дка в местността „Читашки гьол” за реализиране на идеята. През 1907 година се създава благотворително дружество „Панагюрски летни детски колонии”. Благородната кауза среща широка подкрепа от страна на панагюрската общественост. Особена съпричастност заявяват и лекари от града, както и женското дружество.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn