С легенди и омайни билки в с. Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2018”

На 23 юни, в навечерието на Еньовден, празникът на билките, слънцето и водата, в с. Баня за девета поредна година отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2018”, който има за цел да се популяризират минералните извори в селото и лечебните тайни, които те крият.

С присъствието си празника уважиха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници, много жители и гости на селото, които не се уплашиха от хладното и дъждовно съботно утро, и дочакаха топлите слънчеви лъчи на поляната край Манастирчето.

„Стараем се всяка година да разнообразяваме с различни елементи”, подчерта секретарят на местното НЧ”Пробуда-1872” Радка Мутева, която описа с емоционален стих родното село Баня с неговите природни дадености и забележителности.

Кметът на с.Баня Стоян Ножделов поздрави всички за празника и подчерта: ”Ангажимент на всички ни е да съхраним и направим от минералната вода отново поминък за нас, местните хора, а селото, привлекателно място с модерни СПА центрове и санаториуми”. Ножделов припомни, че по Националната кампания за чиста околна среда с проектно предложение на тема “Обичам природата и аз участвам“, в красивата местност „Манастирчето“, под връх „Градището“ беше създадена зона за отдих и игри, включващ кошчета за отпадъци, пейка, беседка, пергула , детски съоръжения, изграждане на алеи и парапет , и акцентира върху стартиралия преди около два месеца проектът „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс – минерална вода“, който се осъществява по пилотна схема Инвестиционна програма Минерални води на Национален доверителен екофонд. Общата цел на проекта е икономическо развитие в селския район чрез ефективно използване на природните ресурси на минералната вода в село Баня. Реализацията му ще доведе до подобряване на качеството и повишаване на количеството на минералната вода и подобряване на водосъбирателната и водоразпределителната мрежа за минерална вода в село Баня.

„Нека да бъдем по-отговорни към тези природни дадености, които има село Баня”, с този апел се обърна към жители гости на селото председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и допълни: „Селото е чисто,подредено, стараем се и ние като община да помагаме в най-различни аспекти, въпреки, че природата ни поднася всяка година изненади, и ще продължим да го правим. Нашата лечебна минерална вода е много известна, надявам се с реализирането на проекта „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс – минерална вода“, тя да стане още по-популярна, да има още по-голям интерес към с.Баня и общината. Това, как ще бъде запазено и съхранено за бъдещото поколение, зависи от нас, настоящите жители и гости”.

Приветствие отправи и кметът на община Панагюрище Никола Белишки: „Нека бъдем живи и здрави, да продължаваме и възраждаме традициите селото. Продължаваме така, както сме си обещали, да превърнем Баня в едно живо село в китката на Община Панагюрище, защото тук има потенциал, има хора мислещи не само за днешния и утрешния ден, а и занапред в бъдещето. Общината ще продължава ще продължава да подкрепя”, каза градоначалникът.

По традиция кметът на селото Стоян Ножделов връчи грамоти и награди на най-малките и най-възрастните жители на Баня.

Новородените през 2018 година бяха пет: Денислав Димитров Ричков, Пламена Иванова Воденичарова, Теодора Цвяткова Вранчева, Кристияна Иванова Вранчева и Раян Радославов Рашков.

Най-възрастните жители на панагюрското село са 96-годишната Мария Иванова Илкова и 95-годишният Стоян Петков Караджов.

Сред естествения декор, на поляната край Манастирчето, осеяна с дъхави билки, в съседство с прочутото Банско Аязмо, оживя легендата за извирането лековитите минерални води чрез постановката „Вълшебните извори”, в която взеха участие самодейци от местното читалище и гости.

Пресъздадени бяха различни фолклорни етюди „Младежки задявки край извора”.

В празничната програма,която преминала под надслов „Знойно лято с цветя и билки, най-малките участници –децата  показаха колко много знаят за билките и техните лечебни свойства, разбира се с помощта на Радка Мутева. На финала всички преминаха през красивите и магични Еньовски венци.

Прозвучаха хубави песни, завиха се кръшни хора. Гости на празника бяха танцьорите от ПФТС”Тангра”, с. Попинци, с художествен ръководител Мария Терзийска.

Беше направена открита изложба на билките от нашия регион, с лековити рецепти, които в съчетание с минерална вода извършват чудеса. Мотото на своеобразната експозиция беше „Не бързайте да остарявате, с мед, минерална вода и билки се подмладявайте!”. Посетителите имаха възможността да опитат от лековития билков чай с билков мед, банска минерална вода, както и да дегустират вкусотиите от „Еньовската софра – билки и традиции от с. Баня”.

Организатори на празника на минералната вода, здравето и дълголетието са Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“, село Баня. Празникът е част от Годишната програма на Община Панагюрище за развитие на читалищната дейност за 2018 година и се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn