С легенди, песни и дъхави билки в с. Баня отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2019”

На 22 юни, в навечерието на Еньовден, празникът на билките, слънцето и водата, в с. Баня за десета поредна година отбелязаха традиционния „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието 2019”, който има за цел да се популяризират минералните извори в селото и лечебните тайни, които те крият. С присъствието си празника уважиха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, много жители и гости на селото.

„Стараем се всяка година да разнообразяваме с различни елементи”, подчерта секретарят на местното НЧ”Пробуда-1872” Радка Мутева, която описа с емоционален стих родното село Баня с неговите природни дадености и забележителности.

Кметът на с.Баня Стоян Ножделов поздрави всички за празника и подчерта:”Минералната вода е живот, минералната вода е здраве, минералната вода е чистота-духовна и морална. Задължени сме да съхраним това уникално богатство, защото то не ни е дадено даром. Природата е подарила на село Баня вълшебните минерални извори, които в съчетание с благоприятния климат и чистия планински въздух даряват здраве и тонус на човешкото тяло. Природните ни дадености предлагат изграждането на привлекателни и здравословни места за посещение, като мястото, където се намираме сега, Лесопарк „Градището”, изкачването на крепостта Калето е друга туристическа атракция. Реализираният процес за реконструкция и модернизация на водопровода и изградения резервоар за минерална вода засилват инвестиционния интерес към село Баня като място за профилактика и балнеолечение. Ангажимент на всички ни е да съхраним и направим от минералната вода отново поминък за нас, местните хора, а селото, привлекателно място за отдих, здраве чрез вода”, каза Ножделов.

„Празникът на минералната вода свързва миналото и славата на нашето село, а хората са другото богатство на с.Баня”, каза председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и поздрави организаторите на чудесния празник и всички присъстващи и призова „Нека всички заедно възвърнем славата на село Баня като републикански курорт”.

Приветствие отправи и кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Той пожела на всички членове на местното читалище и жителите на панагюрското село да продължават с този хъс, дух и енергия да пазят традициите. „Продължаваме така, както сме си обещали, да превърнем Баня в едно живо село в китката на Община Панагюрище, защото тук има потенциал, има хора мислещи не само за днешния и утрешния ден, а и занапред в бъдещето. Общината ще продължава ще продължава да подкрепя”, каза градоначалникът.

По традиция кметът на селото Стоян Ножделов връчи грамоти и награди на най-малките и най-възрастните жители на Баня.

Най-младото попълнение на селото са Светла Стоянова Димитрова, родена на 05.03.2019г. и Дария Калоянова Атанасова, родена на 26.05.2019 год.

Най-възрастните жители на панагюрското село са 95-годишният Стоян Петков Караджов, роден на 05.12.1923год. и 90-годишната Митра Кръстева Конова, родена на 02.02.1929 год. Леля Митка, както всички я познават е най-възрастната самодейка във Фолклорна група „Златна есен” към местното читалище. „Обичам ви всички! Обичам село Баня! Бог е надарил селото ни с всичко-природа, минерална вода!”.

Сред естествения декор, на поляната край Манастирчето, осеяна с дъхави билки, в съседство с прочутото Банско Аязмо, оживя легендата за извирането лековитите минерални води чрез постановката „Вълшебните извори”, в която взеха участие самодейци от местното читалище.

За първа година беше пресъздадена легендата за хайдут Велко, който лекувал раните и подбитите си крака във водите на село Баня. В сценичната постановка взеха участие и представители на РК”Традиция”, село Баня.

Пресъздадени бяха различни фолклорни етюди „Младежки задявки край извора”.

 

В празничната програма, която преминала под надслов „Знойно лято с цветя и билки”, най-малките участници –децата  показаха колко много знаят за билките и техните лечебни свойства, разбира се с помощта на Радка Мутева. На финала всички преминаха през красивите и магични Еньовски венци. Прозвучаха хубави песни в изпълнение на домакините, самодейците от село Баня и гости, завиха се кръшни хора.

Организатори на празника на минералната вода, здравето и дълголетието са Кметство село Баня и Народно читалище „Пробуда-1872“, село Баня. Празникът е част от Годишната програма на Община Панагюрище за развитие на читалищната дейност за 2019 година и се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn