С литературна вечер панагюрската писателка и поетеса Дида Гемиджиева отбеляза 80- годишен юбилей /видео/

С литературна вечер панагюрската писателка и поетеса Дида Гемиджиева отбеляза своята 80 годишнина сред обич и почит. Празничното събитие се състоя на 25 октомври в Актовата зала на ОУ „Двайсти април“, чийто дългогодишен директор е била юбилярката. На събитието присъстваха семейството на Гемиджиева, колеги, бивши ученици и приятели, заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, представители на общинска администрация, Литературния клуб към читалището, Лайънс клуб, културни институции. Прозвучаха стихове на Гемиджиева в изпълнение на априлци и учителите Таня Ракова и Красимир Костов. Авторката също прочете свои произведения.

Изложбата от корици на книги на юбилярката, подредена в залата беше осъществена с финансовата подкрепа на Лайънс клуб – Панагюрище.

На 25 октомври 1942 г. в двата края на града, Драгулин и Бушово дере, се раждат

астралните близнаци, орисани да станат поети и писатели и да прославят Панагюрище.

Сплотени като семейство Георги и Дидка Гемиджиеви даряват на панагюрци своите литературни творби. Звездата на Георги Гемиджиев угасна преди 10 години.

Много се радваме, че избрахте именно тук, във вашето училище да отбележите своя юбилей“, каза директорът на ОУ „Двайсти април“ Дида Карайлева и прочете поздравителен адрес за рожденичката.

Вие сте една от личностите, които ме накараха да се влюбя в красотата на българския език“, сподели заместник-кметът Матанова и подчерта: „Едни великолепни и същевременно величествени 80 години! Дай Боже всеки това величие, тази осанка, съчетана с такова естествено поведение, с такава грижа за човека отсреща!“.

Ти си щастлив човек! Да правиш това, което обичаш цял живот е истинско щастие! Бъди здрава и продължавай да ни радваш със своето творчество, а ние с удоволствие ще те четем!“, каза президентът на Лайънс клуб- Панагюрище д-р Катя Симеонова.

Благодаря ви сърдечно! Трогнахте ме до сълзи!“, сподели на финала Дида Гемиджиева. Тя пожела на всички дълголетие и здраве, и завърши със стих “.., но щом остарее, човекът не спира, и в малкия свят красота да намира“.

За всеки от гостите си юбилярката беше подготвила почерпка и екземпляр от нейните книги. Те от своя страна я дариха с красиви цветя и хубави пожелания.

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn