С много хумор Иво Сиромахов разказа за себе си и книгите си

С присъщото си чувство за хумор писателят, сценарист и драматург Иво Сиромахов представи творчеството си в Панагюрище. Събитието бе част от инициативата на издателство „Сиела” – „Пътуващи писатели ООД”.

Иво Сиромахов е майстор на късия разказ, пише по нашенски, героите са му ярки, живи и истински, а от написаното блика много хумор, каза при представянето на гостуващия писател директорът на Общинската библиотека „Стоян Дринов“ Стефан Рапонджиев.

sus rapondjiev
По забавен начин Сиромахов разказа за себе си, за това как и защо е станал писател.

Това, което не знаете за мене е, че първата ми детска мечта бе да стана боклукчия, каза Сиромахов. Когато разбрал, че така необходимото за тази професия подсвиркване не му се отдава, се отказал. Следващата цел била футболът, но и тя не се реализирала. Пробва се да пише с идеята, че това може да се хареса на момичетата. Тогава е все още дете. За да впечатли една Албена, написва стихотворението за това как „цъфна трънка, цъфна вънка…”. Това поетично вдъхновение не стига до Албена, а Иво на тази незряла възраст решава, че никога не трябва да пише нищо повече. Все пак идва моментът, когато решава отново да пробва с писането. Този път е в часовете по древни езици в класическата гимназия. И когато една смешна пиеса случайно стига до ушите на неговите съученици, които се забавлявали от чутото, Сиромахов намира стимул да продължи. Видял, че това е и пътят към сърцето на нежната част от човечеството.

Започва да пише фейлетони във вестник „24 часа”, когато е на 27-28 години. От 2000 година е отговорен сценарист в „Шоуто на Слави”.
Иво Сиромахов сподели, че на предложението да събере статиите и фейлетоните си в книга се отнесъл скептично. Но пробвал. Веднъж, два пъти, трети път.

Мълчалив или признат отказ Сиромахов срещнал от три издателства. Неочаквано му дошла новината от четвъртото, в което опитал – че оставените за преглед фейлетони в „СИЕЛА“ не само че са се харесали, но и вече са издадени в книга. След „Една нощ в гробищата” и Сиромаховата „Оптимистична теория за българския секс”, която срещнала одобрението дори на неговата 93-годишна баба, последвали „Дневници и нощници“, „Още дневници и нощници“, „Няма смисъл”, „BG дневници и нощници — Създателите“, „Няма значение“, „Очила”, „Българско криминале“, „Страшни дневници и нощници“„Уважаеми зрители“, „Български работи“, „Моят таен любовен живот”, „7 жени“.
В по-тъжния си период написал „Очила”. Пише и пиеси, а думите му оживяват и на театралната сцена. Неговият, тоест „Моят любовен живот”, се появила с причина на книжния пазар и тя е в жълтите заглавия, които го уволнявали, развеждали и набеждавали често. В книгата американката Скарлет дошла в България, влюбена в лирическия герой Иво Сиромахов, но като се нагледала на български традиции като клане на прасе, войнишко изпращане, митничарска сватба и прочие автентични нашенски събития, Скарлет го изоставила. Естественото продължение от разочарованието в любовния му живот намира продължение в книгата „7 жени”. Тогава издателите го посъветвали, че смехът колкото и да е харесван, трябва в написаното да прозира и нещо полезно. Било късно, а книгата вече била за печат. И тогава Сиромахов събрал полезна информация на корицата на книгата „7 жени“ и тя била – рецепта за баница, диета за отслабване и кратка справка какво вещаят звездите. Интересът към израза „българска работа” станал причина да напише книгата „Български работи”.
На срещата с панагюрци Сиромахов срещна и доза критичност от присъстващи на събитието, които го попитаха не е ли в повече чалгата в „Шоуто на Слави”, не е ли прекалено черен хуморът им, не трябва ли да възпитават, освен да разсмиват. На тези мнения Иво Сиромахов отвърна, че той и хората, с които работи, се стараят да правят народен хумор, близък до хората. Музиката също била близо до душевността на българина. На питането дали би влязъл в политиката, както бившия си колега Росен Петров, писателят отвърна, че ако това стане някой ден, не би било по начина, по който е станал политик Росен Петров, а би влязъл сам и то през парадния вход.

po4itateli

За финал почитателите, които си закупиха книга, получиха лично автограф от талантливия автор.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn