С нов „Кът за изкуство“ посрещна учебната година ОУ „Двайсти април“

Освежен и напълно преобразен, коридорът, водещ към танцовата зала в ОУ „Двайсти април“, се превърна в „Кът за изкуство“, който символично бе открит на 15-ти септември, първият учебен ден на новата учебна година. Идеята и реализацията на този проект са дело на Петър Немски, учител по хореография и музика в училището, ръководител на Танцова школа „Балканджии“.

На тавана са закачени флагчета в цветовете на българския трикольор, на пода с големи букви е изписано: „Тук учим, творим, развиваме се и създаваме изкуство!“. Подредена е изложба с ученически творби под наслов „Панагюрище през погледа на априлци”, предоставени от учителя по изобразително изкуство Петя Караджова.

Очите са прозорец към душата, а детските очи и души са най-чисти! Хубаво е всички да виждаме, чрез изкуство, какво виждат детските очи, защото през тях светът е по-красив! Точно за това откриваме този кът на изкуствата с изложба“, уточни Немски.

Много интересно е решено пространството на стената, празни рамки, символ на съвременното изкуство, над тях стои надпис: „Изкуството е живот- душата на един народ“.

 

Облечени в народни носии Петър Немски и  Деница Георгиева, логопед в училището, посрещнаха гостите по стар български обичай с пита и сол. Немски благодари на ръководството на училището за съдействието и подкрепата при реализиране на тази съвместна инициатива. Преди 5 години ОУ „20-ти април“ ме прие с всичките ми идеи и „лудости“, а училището стана дом на Танцова школа „Балканджии“. Този кът е моят начин да дам нещо от себе си в знак на благодарност, защото „Човек до човека опира“ и трябва да си помагаме. Много се надявам на децата да им хареса и съвсем скоро да можем да ги изненадаме още нещо ново и атрактивно“, каза хореографът.

Много ми е мило и приятно и дай, Боже, повече такава творческа „лудост“ и повече изразяване по подобен начин да се случва в това училище и всички други училища, във всички пространства, които дават възможност хората да заявят себе си, и това обединява!“, сподели заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова, гост на априлци в празничния ден. „Днес ми е много светло на душата от лицата на децата, от това да видя толкова много родители в училищните дворове, от това да видя учителите , заредени за едно ново начало, както всяка година, и да видя, че тук е създадено нещо много приятно за хората. Пространството е изпълнено с душа!“, каза  Матанова.

След това посетиха и залата, в която малки и големи хоротропци овладяват стъпките на българските народни хора под вещото ръководство на своя хореограф.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn