С нов музикален подбор са „пеещите“ фонтани край „Арена Асарел“, но все така впечатляващи

В петък вечер десетки заинтригувани жители и гости на Панагюрище се събраха около „пеещите“ фонтани при „Арена Асарел”. Различното този път бе новият музикален подбор. Това се случва година след откриването на фонтаните, едно от бижута на Панагюрище и единственият по рода си в България фонтан, чиито музика и движение на водните струи се синхронизират напълно с помощта на най-иновативния софтуер в света. Същата технология се използва за управлението на „пеещите” фонтани в Дубай и Барселона, както и „танцуващите” в Bellagio, Лас Вегас.

Фонтанът в Панагюрище бе официално открит на 20 август 2015 година, като в същия ден бе тържественото откриване на многофункционалната зала „Арена Асарел” и на започналия ден по-рано Първи международен турнир по тенис „Асарел България Оупън”.

Припомняме, че уникалната водна атракция е оборудвана с водни оръдия, които за стотни от секундата изстрелват воден стълб на височина 30 метра. Фонтанът разполага със 145 дюзи и 22 помпи с обща мощност 110 kW. Съоръжението има и воден екран с размери 30 х 15 метра, върху който посредством мощен видеопроектор се прожектират ефекти, разработени по технологията видеомапинг. Общата мощност на 171 LED прожектора е 6000W. С помощта на най-иновативния в света софтуер, „Акватек“ ЕООД направи цялостната синхронизация на визуализациите на водната стена, движението на водните струи, светлината и музикалната програма. Фонтанът е разработен с автоматично управление на всички ефекти.

Досега в програмата „Водна палитра” бяха включени пет класически произведения  – от Петко Стайнов, Пьотър Чайковски, Йохан Щраус,  Пучини, Карл Орф, а с видеоимпресия на водната стена се излъчваше песента „Вода” на Елица и Стунджи. Сега музикалната програма включва световни и български евъргрийни, сред които една от вечните български песни – „Високо” на ФСБ и неостаряващият хит и една от най-любимите песни в света – „We Are the Champions” на Queen, като с видеоимпресията на водната стена се излъчва именно тази песен. Отново жителите и гостите на Панагюрище могат да се радват на впечатляваща гледка от водни струи, музика и светлина. Тези, които днес не успяха да се насладят на новия музикален подбор, ще имат тази възможност в съботния ден, в 21 часа, когато  традиционно започва представлението, което кара водата да танцува.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn