С огнена панделка БМЧК- Панагюрище ще отбележи Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН

По случай Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва на 1 декември, доброволците от БМЧК- Панагюрище  ще направят традиционната огнена панделка от свещи, като символ на движението за борба с коварния вирус, в 18:00 часа, на площад „20 април“, съобщиха младите панагюрски червенокръстци.

Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. За първи път Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 г. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН. От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация – World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Мотото на АНТИСПИН кампанията за 2018 г. е „Узнай своя статус!“. Тя е насочена приоритетно към младите хора, а стремежът на организаторите е да бъде популяризирана услугата за безплатно и анонимно изследване за ХИВ.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn