С патриотичен спектакъл Детска градина „Райна Княгиня“ почете патрона си

С празничен спектакъл под надслов „Жива си в нас, Княгиньо!” в Детска градина „Райна Княгиня“ днес почетоха 162 години от рождението на своя патрон.

С много плам децата изпълниха стихове и песни, посветени на Княгинята.

„Горда съм, че в сърцата си пазите Райна Княгиня! Тя ще бъде занапред пример за достойнство, морал и чистота. Показахте, че обичате България. У вас е посято семенцето на родолюбието”, каза директорът на детското заведение Татяна Костадинова.

Тя подари на децата брошура, разказваща за живота на Райна Княгиня.

Поздрав отправи заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова. „С децата винаги надеждата преизпълва пространството. Думите, с които днес децата пресъздадоха епизод от нашата история обвива тази надежда с особено чиста и бяла светлина, с вяра, с любов, че знамето на нашата Райна Княгиня, символ на свободата, на зачитането на всички човешки достойнства, на родолюбието, на онази чиста любов към семейството, приятелите, която впоследствие може много по-лесно да се мултиплицира в любов към целия свят, ще я бъде. Панагюрище ще пребъде! България ще пребъде!”, каза заместник-кметът Матанова.

Тя изрази своята удовлетвореност от работата на целия екип на ДГ „Райна Княгиня”, чийто директор Татяна Костадинова не случайно е получила най-високата оценка за постижения през миналата 2017 година. Оценка, която макар и лична, бележи труда на целия екип. „Вярвам, че бележи и онази специфична цел, която екипът избра за своя лична стратегия, надграждаща всички държавни образователни стандарти. Специфичната цел да възпитава патриотичното чувство у панагюрските деца. Чувство, което впоследствие ще помогне, ще бъде абсолютният гарант, че те ще бъдат добри хора, хора, които познават обичта, споделят я, търсят я и я  даряват”, подчерта Матанова.

Тя поднесе в дар от името на Община Панагюрище по една червена роза на всички от екипа на детското заведение, а на малчуганите кошница с лакомства.

Благодаря на всички ви за духа, който носите, дух, който го има само тук. Панагюрище е уникално място”, с тези думи се обърна към малки и големи панагюрци Здравчо Здравчев, правнук на Райна Княгиня и председател на Родов комитет „Райна Княгиня”. Той благодари затова, което са панагюрци, и затова как възпитават децата.

Здравчев поднесе на детското заведение ценен дар – ръкописи на две стихотворения, написани от неговата майка, последната внучка на Райна Княгиня, която също е била учителка. Предостави им и текст, стоял на гърба на плакат с лика на Райна Княгиня  открит наскоро от родовия комитет благодарение на предишния му председател, покойния вече Иван Филов. Оригиналът Здравчев подари малко по-късно на кмета на община Панагюрище. „Бъдете такива, каквито са уникални панагюрци”, пожела в заключение Здравчев. Обща снимка запечати спомена от емоционалното събитие.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn