С пламъка на Априлци

В 20:00 часа,  на 20-ти април, историческия площад „20-ти април“  бе осветен от пламъчетата на факелното шествие на учениците от училищата в община Панагюрище под надслов „С пламъка на Априлци“. Редиците им бяха предвождани от школските знамена.

Прозвуча химна на Република България в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при Народно читалище „Виделина-1865“. За героите от Април 1876 беше  запален  Вечния огън на мемориалния комплекс „Априлци” . Искрата възпламениха уредници в панагюрските музеи и директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов.

IMG_3608

Приветствие към учениците отправи кметът на община Панагюрище Никола Белишки.”Преди 140 години, на тази дата се възвестява ден първи в най-новата история на България, и Панагюрище е център на тези събития. Панагюрище е онова славно градче, което дава началото на българската държавност. Панагюрище дава първото Велико Народно събрание на страната ни, първият министър председател на Привременното правителство  Павел Бобеков , дава армията с черешовите топчета и Хвърковатата чета. Панагюрище дава знамето и Княгинята на българския народ.  Нека всички ние се гордеем , помним и тачим този велик ден. Нека никога не забравяме подвига на нашите деди, защото те дадоха всичко от своето днес, за да ни има нас, и да го има утре. Онова утре , за което Апостолът казваше . Нека има България , и тя да бъде чиста и свята република! Уважаеми ученици, бъдещето е пред вас. Нека винаги във вас да гори оня пламък на родолюбието , който е горял в душите на нашите предци. Знайте, че където и да сте , Родината е само една , и тя е България, а Панагюрище е началото на нова България! Пожелавам на всички вас и вашите семейства, запазете този възрожденски дух , предавайте го и след вас , за да я има България!”, призова градоначалникът.

По повод 140 години от избухването на Априлското въстание, кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи на  директорите училищата в общината юбилейни паметни знаци.  „Нека този символ отразява и бъде съдържателен фокус на стремежите на цялата образователна гилдия на община Панагюрище . Възрожденският дух на славните Априлци никога да не угасва в сърцата на нашите ученици , нашите родители и нашите учители”, пожела Дидка Пенева, директор на ОУ”Свещеник Недельо Иванов” , село Поибрене. „Ние обещаваме, че ще пребъде България чрез нас”, заяви директорът на ОУ”20 Април” Минка Ланджева. „Приемам този паметен знак с ясното съзнание, че трябва да бъдем достойни българи, да тачим  и пазим своята история, и да предаваме чувството на патриотизъм на поколенията след нас”, каза директорът на ОУ”Проф. Марин Дринов” Екатерина Футекова.

IMG_3628

Особена тържественост на вечерта придадоха изпълненията на Мъжкият камерен хор – град Панагюрище,с диригент Илиан Тодоров и корепетитор Юлия Тодорова, представителите на Регионален клуб „Традиция“ Габриела Авелова и Антоний Кисьов , които се превъплатиха в ролите на Райна Княгиня  и Георги Бенковски . Водещ на събитието беше актьорът от ДКТ”Константин Величков” Пазарджик Тодор Кайков. На финала към мъжкия хор се присъедини ВГ”Китка” и всички заедно запяха  емблематичните песни  „Боят настана “, „Стани, стани, юнак балкански”,  „Песен за Райна Княгиня“ .

IMG_3593 IMG_3598 IMG_3633 IMG_3642 IMG_3654

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn