С поклонение пред Вечния огън Панагюрище отбеляза 9 май /видео/

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, днес в Панагюрище бе отбелязан 9-ти май – Деня на Европа и 79 години от края на Втората световна война.

Преди броени дни православният свят посрещна отново с дълбока радост и смирение благата вест за Христовото Възкресение. Днес, молитвата ни към възкръсналия Господ и спасител е да се възстановят прекъснатите връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между хората. Сега още по-актуално звучат думите, с които започва „Декларацията на Шуман“ – „Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“ Дълбоко вярвам, че световните лидери и европейските политици ще намерят пътя към утвърждаването на мира и сигурността в Европа и света, че любовта ще надвие ненавистта, противопоставянето и противоборството, защото, както е казано в книгата на книгите: „Нямам ли любов, нищо не съм“, каза в словото си Иванка Тодева, старши учител по история и цивилизации в СУ“Нешо Бончев“.

Литературно-музикална програма представиха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище: Красимира Гърбакова, Диана Иванова, Гергана Савлекова и Максимилиан Нанов от Творческо студио с ръководител Нистор Хаинов, Йоана Караджова и Мария Димитрова от състав Камерна музика с музикален ръководител Нона Немигенчева.

Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлерофашизма и с това краят на най-голямата и унищожителна война- Втората световна“, каза директорът на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на героите, загинали във Втората световна война, за да я има днес Европа.

В знак на признателност бяха положени цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn