С поклонение пред Вечния огън Панагюрище отбеляза 9 май

Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, днес в Панагюрище бе отбелязан 9-ти май – Деня на Европа и Деня на победата.

 

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Тази година се навършват 72 години от декларацията на Робер Шуман, а Русия празнува 77-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия. По този начин се обединяват два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Историческите събития припомни Иван Митовски, учител по история в СУ “Нешо Бончев“. “Днес ние празнуваме този светъл празник, напомняйки си за нашата европейска идентичност, че сме членове на НАТО и Европейския съюз. Да си пожелаем дръзновение и разбира се, да запазим и продължим мирна Европа, мирен свят, които нямат алтернатива“, подчерта в заключение Митовски.

Литературно-музикална програма представиха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище– Сияна Кокотанекова, Християн Балев, Глория Щрангова, Петя Феркова, Красимира Гърбакова, Дара Терзиева.

Пъстроцветни балони – символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.

В памет на загиналите по време на Втората световна война бяха положени цветя.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn