С почит към будителите

В Панагюрище по традиция ще бъде по­четен Денят на народ­ните будители и делото на нашите просветите­ли, книжовници, рево­люционери, изградили и съхранили духовните ценности на национал­ното самосъзнание на българите.

На първи ноември в 10:30 часа започва инициативата „С почит към будите­лите”. Ще бъдат по­ложени венци и цве­тя от сборни групи от училища, читалища и културни организации на паметниците в в град Панагюрище: на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюстпаметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюстпаметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на бюст-паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.

В детските градини в общината в 11 часа ще се проведе урок по родолюбие.

В 17:00 часа в Исторически музей Панагюрище ще бъде открита изложба „Пантеон на Българското Възраждане“. Изложбата е под патронажа на БАН и се посвещава на 150-годишнината на Българската академия на науките.

С различни инициативи ще отбележат Деня на народните будители във всички населени места на община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn