С празничен спектакъл „България в картини” априлци отбелязаха 50 години от създаването на училището

С богата програма ОУ”Двайсти април” отбеляза своя 50-годишен юбилей. Кулминацията на честването беше на 25 април. Многобройно шествие от ученици и учители, предвождано от Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ”Виделина-1865” премина тържествено по улица Райна Княгиня до  Театър Дом-паметник.

Сред гостите на празника бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, заместник кметът  Галина Матанова, президентите на „Ротари клуб” и „Лайънс клуб” – Панагюрище Нистор Хаинов и Лиляна Карацонева, представители на образователни институции от общината.

Публиката в театралната зала посрещна школското знаме и българския трикольор.

Директорът на ОУ”Двайсти април”  Дида Карайлева припомни в кратце 50-годишната история на училището и пожела: „Да сме здрави, да имаме сила и надежда, да сме вдъхновени и вярващи, за можем да бъдем днес!”

Поздрав към юбилярите отправи кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който сподели, че той и г-жа Матанова са възпитаници на ОУ”Двайсти април”. „Това, което нашето училище е дало е повод за гордост. Аз съм сигурен, че днес, на Светли четвъртък не само ще си пожелаем да сме живи и здрави, и да го има училището, а да направим така, че и след нас, пак да го има”, каза кметът Белишки.

Градоначалникът връчи в дар на училището лаптоп, който да бъде в помощ на учебния процес и декларира подкрепата на общинското ръководство. Президентът на „Ротари клуб”-Панагюрище Нистор Хаинов, също бивш възпитаник на школото, подари на училището своя картина. Юбилярите получиха и много поздравителни адреси.

Настоящият директор Карайлева връчи плакети на бившите директори на ОУ”Двайсти април”- Дида Гемиджиева, Дочка Кацарева и Минка Ланджева. От тържеството отсъстваше Соня Велева, която бе изпратила вълнуващо стихотворение за поздрав към своите колеги.

Априлци почетоха патронния празник и 50-годишния юбилей на школото с вълнуващ драматично-тематичен спектакъл „България в картини”. Хореография и режисура Петър Немски, текст Нина Истревска и Петър Немски, сценично облекло Петя Караджова и Пепа Цоневска.

В празничната програма и спектакъла взеха участие и бивши възпитаници и учители в училището – Петър Василев, Дейвид Белишки, Станислав Футеков, Мария Костуркова и Жана Райнова. Гостите на тържеството видха и филм, посветен на ОУ”Двайсти април” под надслов „50 години знания и традиции”. Поздрав към юбилярите отправиха с танц и песен малчуганите от ДГ”Първи юни” и ДГ”Звънче”.

Преди спектакъла официално беше връчена наградата „Любородие” на тазгодишния и носител Дочка Кацарева.

Гостите на тържеството имаха възможност да видят и две изложби, подредени във фоайето на Театър Дом-паметник. Едната бе със създадените по време на пленера „Възрожденските къщи на Панагюрище“ творби на млади художници от ОУ”Двайсти април” , а другата етнографска изложба „От скрина на баба” под мотото „Сръчните ръце на българката”.

 

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn