С пъстър концерт тази вечер стартира IV Националeн фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ в с. Попинци

Пъстър концерт беляза началото на IV Националeн фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ в с. Попинци, организиран от Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци. Съорганизатори на събитието са Община Панагюрище и Кметство Попинци.

Изключителна емоция, темперамент и красота лъхаше от изпълненията на танцьорите от Представителен танцов състав „Чудесия“ при Младежки дом – град Пазарджик, с художествени ръководители Таня Димитрова и Димитър Димитров. В разнообразния репертоар на състава са включени  произведения на едни от най-изтъкнатите български хореографи. Сред танцьорите на „Чудесия” има и деца от с.Попинци.

Публиката в залата ги дари с бурни аплодисменти, а домакините от Читалище „Искра-1872“ бяха подготвили кошница с вкусни лакомства за изпълнителите.

Официалното откриване на на Националния фолклорен фестивал „Пъстър, цветен Гергьовден“ ще бъде на 4 май /събота/ , в 10:30 часа, в читалището. Конкурсна програма ще стартира в 11:00ч. с пъстър хоровод на Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“, с художествен ръководител Мария Шангова.

Тази година в конкурсната програма на фестивала ще вземат участие 38 самодейни колектива и индивидуални изпълнители от 17 населени места от общините: Пазарджик, Родопи, Марица, Белово, Пещера, Сърница, Карлово. Община Панагюрище ще бъде представена от самодейни колективи от гр. Панагюрище, с. Оборище, с. Бъта, с. Баня и с. Левски. Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: Костадин Низамов – хореограф на Ансамбъл за народни песни и танци Пазарджик и художествен ръководител на Представителен детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица” – гр. Пазарджик, Силвия Ненкова – народна певица, солист в Ансамбъл за народни песни и танци Пазарджик, ръководител на самодейни състави и Нели Карабахчиева – преподавател по хореография в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пловдив и художествен ръководител на Ансамбъл „Седенчица” – Пловдив

Четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал  „Пъстър, цветен Гергьовден“ се провежда с финансовата подкрепа на Община Панагюрище и е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 143 години Априлска епопея и Годишната програма на Община Панагюрище за развитие на читалищната дейност за 2019 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn