С пъстър фолклорен концерт тази вечер стартира XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в с. Попинци

Пъстър фолклорен концерт беляза началото на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри в с. Попинци.

На сцената на НЧ„Искра-1872“ прозвучаха пролетни попински песни в изпълнение на  Женска певческа група  към читалището, с ръководител Иван Чардаков, корепетитор Цанко Ненков.

Изключителна емоция, темперамент и красота лъхаше от изпълненията на танцьорите от Представителен танцов състав „Чудесия“ при Младежки дом – град Пазарджик, с художествен ръководител Таня Димитрова. В разнообразния репертоар на състава са включени  произведения на едни от най-изтъкнатите български хореографи.

Препълнената зала ги дари с бурни аплодисменти. Имаше красиви кошници с цветя от кмета на селото Стоянка Ставрева и домакините от Читалище „Искра-1872“, които бяха подготвили и вкусни лакомства за изпълнителите. Поздравителен адрес към организаторите и участниците във фестивала беше изпратил областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев.

Официалното откриване на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри ще бъде на 17-ти март /събота/, от 10:30 часа, на площада на село Попинци.

Самодейци при Народно читалище „Искра-1872“ и танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“, с ръководител и хореограф Мария Терзийска ще пресъздадат обичаите „Въртяжка“ и „Джумал“. В 11:00 часа започва дефилето на кукерските групи.

Организатори на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри – Попинци‘ 2018 са Народно читалище „Искра-1872“ и кметство село Попинци. Патрон на фестивала е кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn