С различни инициативи в панагюрските училища ще отбележат международния „Ден за борба с училищния тормоз“

Всяка година, в последната сряда на февруари, отбелязваме международния „Ден за борба с училищния тормоз“. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
На 22 февруари дриновци ще бъдат облечени с розови фланелки, или ще включат розов елемент в облеклото си. В 11:30 часа, в двора на ОУ”Проф. Марин Дринов” ще се извие кръшно българско хоро, в небето ще полетят  розови балони в подкрепа на инициативата. „Нека заедно покажем своята позиция на неприемане на тормоза в училище”, призовават дриновци.

В сряда ученици и учители от ОУ”20 април” ще носят розово облекло (блуза). Шестокласниците на г-жа Диана Гетова са подготвили информационни табла за Деня на розовата фланелка, които ще поставят на видно място в училището.

Всичко започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден ги раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn