С редица инициативи МКБППМН отбеляза международния ден за борба с тормоза в училище

МКБППМН отбеляза международния ден за борба с тормоза в училище с кампания, включваща няколко инициативи. Тъй като всяка година в тази връзка училищата провеждат свои събития, за да ги подкрепят сега, от местната комисия бяха осигурили розови тениски, какъвто е утвърдения символ на инициативата, с надпис „Любовта е в твоето сърце, добротата – в твоите ръце“ за всички начални учители от училищата в общината. На 27.02. бе организирана дискусионна среща за родители, но протече с изключително малко участници. Обществените възпитатели Спаска Арбалиева, Дечка Мангова и Нистор Хаинов проведоха събития, част от кампанията на МКБППМН, в своите училища. Секретарят на комисията психологът Евгения Загорска проведе час, посветен на темата, в ОУ „20 Април“. Съпричастност с кампанията изразиха и служителите от двата общински отдела – „Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм“ и „Социални дейности и здравеопазване“.

Насилието в училище е факт. Това показва и официалната статистика за България. По данни на УНИЦЕФ от национално проучване през 2021 година близо 50 процента от нашите деца са били жертва на тормоз в училище. Анкетираните посочват, че те са били подложени на емоционално, психическо или физическо насилие в своето учебно заведение. На фона на тези данни, проблемът продължава да се неглижира и остава висока толерантността на общността към проявите на силови възпитателски методи при родителите, което рефлектира и върху проявите на насилие между децата.

От МКБППМН призовават да се реагира остро при всеки случай на насилие или системен тормоз и да търсим отговорните институции за съдействие – Класни ръководители, училищни комисии и ръководства, Местната комисия, Детска педагогическа стая, Отдел „Закрила на детето“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn