С решение на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 се преустановява дейността на пенсионерските клубове в област Пазарджик

Общият брой на заболелите с COVID-19 лица в област Пазарджик от началото на пандемията е 1285. Оздравелите са 696, починали са 92. Заразените медицински лица са 105, като 92 от тях са оздравели. От всички заразени на домашно лечение са 420 лица, а 77 са хоспитализирани, от тях 7 са в интензивни отделения. Данните бяха изнесени от областния управител Стефан Мирев на редовния брифинг след днешното заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. За момента 14 учители и 8 ученици са положителни за коронавирус в област Пазарджик. Общият брой на карантинираните е 697. През изминалата седмица в региона са взети 926 проби за изследване. 65 от активните болни в момента се лекуват в лечебни заведения в региона, а останалите 12 пациенти са в лечебни заведения извън областта.
След обсъждане на актуалната епидемична обстановка в област Пазарджик, Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 взе решение да бъде преустановена дейността на всички пенсионерски клубове на територията на областта, считано от 29.10.2020 г. до 30.11.2020 г. Това съобщи областният управител Стефан Мирев и допълни, че мярката е допълнителна към въведените вече ограничения с новата заповед на министъра на здравеопазването, а целта е запазване здравословното състояние на възрастните хора, които са рискова група.
Продължават масираните проверки на обектите с обществено предназначение на територията на област Пазарджик. 170 проверки са направени на обществени заведения от страна на общините, а от РЗИ съвместно с БАБХ, МВР и РУО са проверени 61 обекта, съставени са 2 акта и е връчено 1 предписание.
Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова уточни, че засега областта е в оранжевата зона с под 120 на 100 000 заразени, но тенденцията е за преминаване към червената зона. Това ще спре плановият прием в болниците и ще наложи увеличаването на леглата за заразени с COVID-19 от 5 на 10% или на 164. При нужда ще се включи още една велинградска болница с 14 легла.
Д-р Петрова се обърна към собствениците на заведения да изтеглят от сайта на МЗ намиращата се там декларация за чиста нетна площ на заведенията, за да може по-лесно да разположат масите съобразно изискванията във вчерашната заповед на министъра на здравеопазването.
Недостиг на медицински персонал към момента няма, а нужда от доброволци винаги има, завърши д-р Фани Петрова.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn